Skräpjakten engagerar tusentals länsbor

Viktig skräpplockning pågår. Väldigt mycket skräp hamnar i vattnet vilket är en stor fara för hela den ekologiska miljön.

Textstorlek:

Årets skräpjakt inom kampanjen ”Håll Sverige rent” har börjat. 17700 örebrolänningar var förra året engagerade i att samla in skräp.

När våren kommer så startar även skräpjakten. Över 450000 svenskar har hittills anmält sig till skräpplockningskampanjen ”Vi håller rent” bakom vilken ”Håll Sverige rent” står.

En titt på hur många som är engagerade, län för län, visar att vårt län tillhör ett medellän, vad gäller antal engagerade skräpsamlare. Förra årets siffra var 17700 länsbor. Var årets siffra landar vet kampanjen först i efterhand.

I Västmanland var ganska exakt lika många engagerade. I Dalarna 13000, i Värmland 17000. Men i Östergötland hela 58500 skräpsamlare och i Skåne 122000 människor. Stockholms län samlade 151700 skräpplockare.

281 kommuner, av 290, var förra året engagerade i skräpinsamlandet. Totalt engagerades 756000 skräpplockare i landet.

Överallt utefter vägarna kommer vi nu att få se skräpplockare i vårt län, synliggjorda med färgglada västar. Inte minst gäller skräpborttagande utefter vägarna som förbinder landsbygd och stad.

I ett pressmeddelande säger kampanjens vd Johanna Ragnatz:

– Mycket av det skräp som plockas består av förpackningar som borde ha återvunnits.

– Men allt fler upplever nu nedskräpningen som ett stort problem, och våra hav är fulla av plast och plastpartiklar. Att plocka skräp är ett sätt att bli medveten om problemet och inte skräpa ner i framtiden.