Prinsessbesöket blev en riktig solskenshistoria

Textstorlek:

Nej, det kunde inte varit bättre inramning när kronprinsessan Victoria besökte Närke.
Vi fångade henne vid Kävesta folkhögskola. Där satte hon själv ord på det hon såg och hörde.
– Det kan inte bli mer vår än så här.

Skolans kör sjöng härliga vårsånger. ”Glad såsom fågeln”, ”I den härliga vårsolens glans”  och andra. Samtidigt flödade aprilsolen över kronprinsessan som hade en lika glad landshövding Maria Larsson vid sin sida.
De sken i kapp med solen och sången, och verkade stortrivas.
Victoria hälsade avspänt på folk runt omkring, och när Länsposten frågade henne om det var trevligt att vara i Närke, så fick vi tummen upp.

Och det kan ju finnas extra anledning för henne att gilla det här landskapet. Det var ju i Närke som Bernadotterna valdes in som tronföljare 1810.
Efter lunch var det dags att ge sig ut på cykeltur. Örebrocyklisterna ledsagade Victoria med följe genom landskapet till Kvarntorp, där det var dags att trappa upp, alltså ta sig upp för trappan till Kvarntorpshögen.

När Victoria cyklade förbi vår kamera så vinkade hon glatt, vilket är en väl så sammanfattande och symbolisk bild för hela hennes framtoning.
Här är verkligen inte kungahuset ute och cyklar, fast det ändå är det.
Det här var en dag som går till Kävestas historia, och med tanke på solskensdagen så lär den nog i eftervärlden bli ihågkommen som ”solskensbesöket” av kronprinsessan Victoria.