Nanne brinner för sången och musiken

Textstorlek:

Nanne Grönvall är artisten som har många strängar på sin lyra. Hon sjunger, skriver egna texter men är också en av ambassadörerna för 1,6 miljonerklubben. Klubben som värnar om kvinnors hälsa.

Hon har varit med i melodifestivalen många gånger. Både som artist och låtskrivare. Kvinnan som Länsposten har mött är Marianne Elisabeth född Nordqvist. Ett namn som kanske inte alla känner igen.

Men som Nanne Grönvall är hon mera känd. Hon är född och har vuxit upp i Stockholm som enda barnet i familjen, och som barn drömde Nanne helst om att bli läkare.

Varför blev det inte så?

– Jag insåg längs skolvägen att betygen inte skulle räcka till, jag hade medelbetyg, berättar Nanne.

Efter grundskolan blev det gymnasiet. Tanken var att gå ekonomisk linje, men där kom hon inte in, utan det blev distrubitions- och kontorslinjen istället.

– Efter två veckor fick jag ett erbjudande om att byta till den ekonomiska linjen, men då trivdes jag så bra där jag gick. Det var en tvåårig utbildning och med praktik varannan vecka.

Tycker du att dagens utbildningar är bra?

– Nej, jag tycker att det skulle finnas kortare utbildningar än tre år för dem som är skoltrötta, och inte orkar gå tre år.

Efter praktik på hotell i reception och som telefonist började Nanne arbeta på Sankt Eriks sjukhus i Stockholm som telefonist. En tjänst där hela sjukhuset servades. Där blev hon kvar i ett par år fram till 1986 då det hände mycket i hennes liv.

Hon har alltid tyckt om att sjunga och ordnade under uppväxten egna melodifestivaler. I familjen sjöngs det en hel del, så det har alltid funnits sång och musik under uppväxten. Steget var då inte så långt till att bli artist.

Vad hände 1986?

– Jag gjorde debut i Melodifestivalen med Sound of Music, som förutom Peter Grönvall bestod av Angelique Widengren. Bidraget hette ”Eldorado” och slutade på fjärde plats efter omröstning.

Ett år senare tävlade gruppen med bidraget ”Alexandra”, även den slutade på fjärde plats. Sedan har det bara snurrat på kring Nanne. Hon både sjunger, skriver texter med mera och har blivit en mycket omtyckt artist.

Hur klarade du tjänsten på sjukhuset och sjungandet?

–Först tog jag tjänstledigt för jag trodde inte att det skulle hålla, men sedan lämnade jag min tjänst.

Visst höll det med sången och musiken. Nanne har haft roller i musikaler och 2004 gjorde hon rollen som Rebecca Larsén i musikalen ”Hur man lyckas i business utan att bli utbränd” på Intiman i Stockholm. Hösten 2007 hade hon premiär på showen ”Vild” på Hamburger Börs i Stockholm.

Under årens gång är det många platser som Nanne besökt. Hon har uppträtt i många folkparker, på festivaler och företagsfester,

Du har turnerat med andra artister, men har du gjort någon egen turné?

–Ja, sommaren 2007 gjorde jag min första egna turné genom Sverige.

Det har också blivit radio för under ett par år höll Nanne i ”Karlavagnen” på radions P4.

– Radio är en trevlig form där fokuset ligger på pratet och inte på kläder och smink som på televisionen. Jag har fått göra så mycket olika saker under åren.

Nanne har många strängar på sin lyra. Hon har varit med i Diggilooturnén, sjungit på julkonserter och Julgalan 2014 med mera.

År 2015 medverkade hon i musikalen ”Snövit” på Maximteatern där hon spelade häxan. Nu till hösten väntar en ny musikal, det är den klassiska musikalen Annie på Nöjesteatern i Malmö.

Regisserar gör Eva Rydberg. Tillsammans med Nanne medverkar också Thomas Järvheden i rollerna som fröken Hannigan respektive herr Warbucks.

Ett annat uppdrag som Nanne har och brinner för är som ambassadör i 1,6 miljonerklubben som Alexandra Charles startade för 20 år sedan. Där står kvinnors hälsa och hjärtat i centrum.

– Genom att vara ambassadör stöttar jag det arbetet genom att uppträda.

När Nanne är ledig tar hon gärna långpromenader med den sex år gamla samojedhunden.

Fakta om Nanne.

Bostadsort: Stockholm

Yrke: artist

Familj: Maken Peter, barnen Robin, Charlie, Felix

Husdjur: Hund

Favoritmat: Pasta av alla de slag

Drömresmål: Det får bli Bora Bora

Fritidsintressen: Vara hemma med familjen, äta middag med kompisar, gå ut på långa promenader med hunden’

På gång: Spela musikalen Annie med Eva Rydberg i Malmö