Majoritet klar för uranstopp

Kvarntorpshögen ligger kvar som en giftig påminnelse från skifferbrytningen i Närke. Många uppskattar dock trappan.
Textstorlek:

Regeringens omtvistade förslag mot uranbrytning kommer att gå igenom i riksdagen. En majoritet är säkrad sedan Centern bestämt sig för att göra Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet sällskap i att rösta ja, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Hur de undersökningstillstånd som finns för framtida skifferbrytning i Örebro län påverkas är dock oklart i skrivande stund.

Läs även: Skiffern Spökar igen

Regeringens omtvistade förslag mot uranbrytning kommer att gå igenom i riksdagen. En majoritet är säkrad sedan Centern bestämt sig för att göra Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet sällskap i att rösta ja, uppger Sveriges Radio Ekot.

Vi ser ju att det förnybara samhället kommer, och där finns det inte plats för kärnkraft och inte heller för uran, som ju är en smutsig brytning. Så det i kombination gör att vi inte ser någon framtid för det, säger Centerpartiets näringspolitiska talesperson Helena Lindahl till Ekot.

Övriga allianspartier säger nej. De tycker inte att ett förbud behövs, eftersom det ändå inte förekommer uranbrytning i landet, och att det skadar Sveriges rykte som gruvnation.

Regeringen argumenterar i stället att det har förekommit prospektering som väckt lokal oro på flera håll. Inte minst i Örebro län. Flera undersökningar för framtida brytning av skiffer har pågått de senaste åren. Just nu finns ett aktivt undersökningstillstånd i området mellan Kvarntorphögen, rIksväg 51 och vägen mellan Hallsberg och Pålsboda. Det påverkar och oroar många markägare.

En annan invändning är att uranstoppet kan drabba även andra projekt. Utländska bolag som vill leta efter exempelvis de nu så heta batterimetallerna kobolt och litium befaras skrämmas bort om de inte samtidigt får spana efter uran.

Enligt bland annat kemiprofessor emeritus, Bert Allard på Örebro universitet, har dock uranets ekonomiska betydelse minskat i takt med sjunkande världsmarknadspriser och att batterimetallerna istället är desto mer värda.

– Det kommer att brytas skiffer i Sverige, det är bara en tidsfråga. Men det kanske inte blir i Örebro län, säger han.

Läs även: Täck inte Kvarntorpshögen