Lantbruk och landsbygd på riktigt – mitt örebro

Textstorlek:

Vilken succé det blev. När jordbrukare och närodlare visade upp sin verksamhet vid Parken i Örebro, så blev det en riktig folkfest.
Populärast? Att som barn få klappa små lamm.

Annons:

Solen sken, bönderna och närodlarna visade upp sina produkter och folk strömmade till. Arrangemanget, där såväl Nyckelfonden, Korskyrkan, Örebro mat och Ica var involverade, blev mycket lyckat.
Många ville förstås höra Galenskaparnas Per Fritzell sjunga om husvagnen, och dessutom provsmaka ”husvagnskorv” som han och Naturbeteskött bjöd på.

Torbjörn Eriksson har 500 djur på sin gård vid Tysslingen:
– Bra drag, även om det generellt är lite nedåt för kött. Vi ska ju äta mindre kött numera. Men det är nog bra, för då räcker betet till djuren.
– För övrigt är vi 35000 bönder som väntar på att få resterande 25 procent av jordbruksstödet – för fyra år bakåt.
– I vårt fall handlar det om en miljon kronor. Tufft.
Ingrid och Nils Drakenberg från Lekeberga gård (Nils fädernegård) visade upp små söta lamm som barnen fick klappa.

Ingrid Drakenberg:
– Viktigt att vi visar upp lantbruket för de som bor i stan. Många har aldrig varit ute på en gård, aldrig sett djur i riktig miljö.
– Det har, tyvärr, blivit långt mellan stad och land.
Gården har en gång haft 600-700 djur. Men nu är tackorna reducerade till 250 och hittills i år har de fått 310 lamm.
Gården säljer både lamm och nöt, har eget styckeri.
– En ynnest att få hålla på med det här varje dag. Men faktiskt lite tragiskt att näringen minskar hela tiden. Vi vill gärna se ännu fler levande lantbruk.

Galenskaparen och Lindebon Per Fritzell sa till Länsposten:
– Det är mycket skärp i vissa korvar. Ska det vara korv så ska det vara äkta vara med bra kött.
– Både närodlat kött från Närke, och älgkött, det känns rätt.
Annika Rosdahl, Nyckelfonden:
– Vi är duktiga på att forska i vårt län, USÖ och universitetet. Där kommer även rätt mat in i bilden. Jätteviktigt område.
Rolf Johnsson

Annons: