Kronbloms tecknare död

Sista bilden. Få personer, utanför familjen, kom Gunnar Persson nära under hans sista levnadsår. Det här är den sista bilden som togs av honom.

Textstorlek:

Kronbloms tecknare, Gunnar Persson, är död.
Gunnar Persson avled i söndags.

Gunnar Persson, ett namn som är starkt förknippat med en av våra folkkäraste personer, och än bara påhittad, Kronblom.

Gunnar Persson tog upp den fallna tecknarmanteln efter sin far Elov, som skapade Kronblom 1927. Sonen Gunnar tog över serien i slutet av 1960-talet.

Och ända sedan dess har han även varit Länsposten trogen som vår korsordstecknare. Kronblomkryssen var och är otroligt populära i både Länsposten och samtliga Sveagruppens tidningar.

Nu har tecknarpennan lagts ned för gott, och saknaden efter både Gunnars godmodiga framtoning, och hans kära Kronblomfigur, kommer att vara påtaglig.

Gunnar Persson föddes i Gävle i oktober 1933. Han skulle alltså fylla 85 år nästa gång.

När jag besökte honom förra sommaren, i hans då nya hem på Gustavsviksfältet i Örebro, så var det en hårt drabbad Gunnar Persson. Han sörjde sin fru Gertie, och hans syn hade blivit dålig.

”Jag kommer nog inte att kunna rita några fler Kronblomserier” sa han då. Och han fick rätt.

Bilden som ni ser är den sista av honom som tagits, utanför den närmaste familjekretsen. Men den visar också den glimt i ögat som Gunnar Persson alltid hade.

Sonen Jonas Persson skriver på Facebook om sin pappa:

”Min älskade pappa somnade in i går. Den snällaste man kunde tänka sig och den mest humoristiska person jag träffat. Älskar dig pappa”.

Det är sant. Jag blev personlig vän med Gunnar Persson redan när jag anställdes på Länsposten 1975. Många är de trivsamma stunder som vi suttit i hans tecknarlya och pratat, omgivna av flera hundar, ritande son och barnbarn, Kronblomsoffa och väggarna fyllda av Kronblommotiv. Vilken härlig miljö!

Jag känner en uppriktig saknad efter en varm, snäll och generös person. Där satt aldrig något fast. Behövde man en Kronblomtavla till någon som fyllde år, så fixade han det.

Men saknaden är stor i hela tecknarsverige. En gigant har gått ur tiden. Bland alla serietecknare var Gunnar Persson ett av de absolut mest aktade namnen. Sett i ett längre perspektiv så är figuren Kronblom, med sitt jordnära och icke slösaktiga levnadssätt, en riktigt folkkär figur.

Alla med åldern inne vet vem Kronbloom är, och hans livsstil har mycket tänkvärt att förmedla till nutidens stressade människor.

Trots att Gunnar Persson bodde i Örebro de sista decennierna, så förblev han alltid sitt älskade Gästrikland trogen. Han föddes i Gävle och glömde aldrig hembygden, dit sonen Jonas skjutsade honom till besök i hembygden de senaste åren.

Gunnar Persson är borta, men förhoppningsvis fortsätter Kronblom att leva vidare, men från en annans penna.