Konstrundan i Västernärke välbesökt

Textstorlek:

Välbesökt, variationsrikt och välordnat. En kort summering av premiären när Lekeberg fick sin egen konstrunda i helgen.

Det fanns mycket i form av olika konst- och konsthantverks-tekniker att beskåda under helgen när det var premiär för konstrundan, välregisserad av den ideellt arbetande gruppen ”Konst i Lekeberg”.

Länsposten tog en tur ut i det. på lördagen, soldränkta landskapet timmarna direkt efter att rundan öppnat.

I Bäckatorp fanns Ulla-Britt Sätter i sitt eget Hantverkstorpet, och där handlade det om ullarbeten i olika handarbetstekniker.

– Jättetrevligt att det ordnas en konstrunda. För mig känns det som att den tidigare Kultur-rundan i Mullhyttan fått en positiv utveckling med en runda nu över hela kommunen, menade Ulla-Britt.

Efter cirka en och en halvtimmes öppethållande hade runt 40 besökare räknats in i Mjölkboa i Mullhyttan där Måna N Berger, en av dem som ingår i arrangörsgruppen, visade sin konst och även hade bjudit in konstnärerna Josefine Milton, Carina Sandqvist och Ingrid Tolt.

– Det har varit lyckat, över all förväntan, helt enkelt lysande. Så många glada, positiva besökare, så många glädjande bevis på uppskattning för Lekebergs första konstrunda, utbrast Måna redan i rundans inledning.

Ingrid Tolt kände också att de ideellt arbetande arrangörerna placerat rundan på en bra nivå:

– Det här är lagom stort så besökarna kan greppa över det när man planerar sin rundtur.

I smedjan på hembygdsgärden i Högan hördes slagen mot järn på städet ut över nejden. Håkan Krafth och Karl-Erik Kummu smidde och inne på gårdstunet satt Bo Alfredsson och karvade trähästar.

– Det här är ju första gången och det är roligt att det händer något. Det är värdefullt för oss att få visa hur vi smider. Intresset att lära sig är stort och vi har kö till våra kurskvällar, berättade Håkan Krafth.

På Norrgatan i Fjugesta visade Eva Z. Berg recycling art, alltså återbruk av allt man tänkas kan.

– Det här är mitt uttryck, att se möjligheter i material som andra slänger, förklarade Eva i sin trädgård fylld av vanliga ratade saker som blivit till kul grejer.

Återstår att se om konstrundan blir till en återkommande aktivitet när gruppen utvärderat premiären.