Jerry Williams 1942-2018

Rockikonen Jerry Williams hade en stark närvaro i både sången och kroppsspråket på scenen.

Textstorlek:

För fem år sedan, 2013, gav Jerry Williams ”The farewell show”. Tänkt som ett avslut på en makalöst innehållsrik och mångårig tid på landets estrader.Bejublad och älskad av sin publik, men det skulle bli mera. ”Man måste få lira”, menade Jerka och fortsatte att rocka på.En artist som levererade rock´n roll in i det sista innan sjukdomen segrade över hans kropp.

En av Sveriges genom tiderna största rock´n roll-artister har gått ur tiden 75 år gammal. Jerry skulle fyllt 76 år den 15 april.

Efter en kort tids sjukdom somnade Jerry Williams in söndagen den 25 mars.

Ett besked som skapade förstämning och en stark känsla av deltagande sorg hos snart sagt varenda svensk.

Kondoleanser, uttryck för deltagande, i såväl skrifter som muntliga uttalanden fyllde dagarna efter tillkännagivandet tidningarna och etermdedierna.

Alla vi som diggat rockgurun Jerry Williams tänkte oss tillbaka i tiden, mindes låtarna och letade fram vinylplattorna och spelade dem med ett tänt stearinljus på bordet.

Även om jag aldrig träffat Jerry, mer än tagit bilder på honom vid ett tillfälle, så var han en sån som man ända tyckte man kände och vill hedra.

Minns så väl 1962 när jag till öronbedövande höjning av ljudet på grammofonen rockade till ”Hello Goodbye (Twistin´Patricia”.

En riktig rockrökare med Jerry och bandet The Violents, och kanske var det just den dunderhiten som gav mig ett livslångt förhållande till den ”riktiga” rock´n roll-musiken.

Tror många känner igen sig i det, och minns Jerry Williams röj på scenen, något som han bibehöll under alla år. Bendarret, utsträckta armar och det klassiska vrålet mellan låtarna, ”rock´n roll”.

Men han utvecklade också repertoaren till fullskalig bredd, att behärska olika former av musik, men med tempo och med det självklara urvalet att han skulle gilla och tro på det han gjorde.

Oftast sjöng han på engelska, men en tolkning som jag får gåshud av är när han på svenska sjunger Ted Ströms, Vintersaga.

Janne Östlund, en av sydnärkes rock´n roll artister som bland annat framträtt i banden Jetaways och The Major Keys har själv inte spelat med, eller träffat Jerry personligen, men har ändå imponerats av artisten Jerry Williams.

– Han var ju fantastisk och väldigt proffsig. Han var genuin och kunde det han gjorde och det behövs för att ta sig så långt, konstaterar Janne.

– Tragiskt förstås att han gått bort. Men man kan också vända på det. Han fick ändå bli nästan 76 år och fick hålla på med det han gillade mest, ända fram till slutet.

Och så var det, den sista större konserten, Vintergalan, gav han i december i Linköping.

– Så länge man får lira så spelar det ingen roll i vilka former. Man gör det man diggar. Så hoppas man andra gillar det man gör också, sade Jerry till Sveriges Radio förra året.

Vi gillade vad du gjorde Jerry och vi är tacksamma som fått vara din publik under så många år. Elvis, Chucken och Jerry, en oslagbar trio i rockens himmel ovan där.