”Invandrarna kommer hit och…”

Textstorlek:

Socialdemokraternas nya retorik gör mig upprörd. Jag trodde det var fake news. Men det visade sig vara sant – det ÄR statsministern själv som gjort ett inlägg på sin Facebook där han med korsade armar ser bister ut och säger:

”Det är orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som arbetslösa i Sverige kan utföra”.

För det första – att överhuvudtaget ställa människor emot varandra i ett budskap är oerhört fult av ett regeringsparti. Här ställer han dessutom redan utsatta människor mot varandra. ”Invandrarna kommer hit och tar våra jobb” är inte ett värdigt sätt att argumentera för ett parti som kallar sig solidariskt. Dessutom är det ganska felaktigt. Visst finns det företag som utnyttjar arbetskraft på ett vidrigt sätt. Men regeringen kunde istället för att börja låta som SD snabbt se till att nyanlända och flyktingar får och kan sättas i arbete, helst då de arbeten som Löfvén menar i sitt inlägg går till arbetskraftsinvandrare från Pakistan och Bangladesh.Nu är det istället så att de som bott flera år i Sverige som flyktingar, lärt sig språket och fått jobb plötsligt åker ut ur landet.

Dessutom så gäller det väldigt få personer. För att citera en annan partiledare: Att påstå att de 130 städare som kommit hit i år är ett hot mot svenskars jobb är både populistiskt och ovärdigt. Arbetskraftsinvandringen är 0,3 procent av sysselsättningen i Sverige.

Sedan tycker jag nog att man ska vara försiktig med att uttala sig negativt om arbetskraftsinvandring. Vilka är det som håller vårt land öppet på kvällarna när de etniska svenskarna helst tar ledigt? Arbetskraftsinvandrarna. De finns på pizzeriorna, de håller närbutikerna öppna, de städar trapphusen, de samlar bilar och säljer i delar. Om tjugo år kommer de att vara de undersköterskor som tar hand om mig och andra gamlingar på vårdboenden och i hemtjänsten.

Lite längre ner i sitt inlägg säger statsministern att det är viktigt att reglera arbetskraftsinvandringen för att ”stävja uppkomsten av parallellsamhällen”. Vad sägs om att lägga krut på de uppenbara parallellsamhällen som redan finns istället? Jämför en by i Norrbotten med Stockholms city så kan man nog undra om det är samhällen i samma land. Eller bättre ändå, jämför med vårat län. Örebro växer så det knakar, men det gör inte Hällefors. I småorterna kämpar man mot arbetslöshet och utflyttning. På landet får man skylla sig själv om man vill bo och att producera mat och andra nödvändigheter är undervärderade yrken där lönsamheten sjunker rent generellt istället för tvärtom. Men Örebro har också sina parallellsamhällen, områden där 90 procent av de boende inte är etniskt svenska. Där kan inte en kvinna gå utomhus med kjol eller shorts utan att bli hånad och utsatt. Där vågar folk inte gå ut på kvällen. Där brinner bilar så ofta att man snart inte reagerar på det. Där kan vi snacka parallellsamhällen, Löfvén. De orsakas inte av några hundra arbetskraftsinvandrare.

De har skapats av en regering som inte riktigt klarat av sin uppgift.