Hellmans verkar i byn

Textstorlek:

När makarna Per och Lisa Hellman flyttade ner till Sannerud var det som att komma hem för dem båda. Per är uppväxt i byn och Lisa, bördig från Kanada, känner igen naturen och det är bara Klippiga bergen som saknas.
Dagens moderna och utbyggda IT-teknik gör det också enkelt för dem att jobba med hemmet som bas.

Efter att ha varit bosatta en tid i Askersund och senare i Hallsberg yppade sig möjligheten för makarna att skaffa sig ett efterlängtat naturnära boende, och dessutom på en plats där Per lekt som barn.

Men deras relation som till sist gjorde att de blev ett par och gifte sig började långt tidigare och väl värd att berättas.

Egentligen var det på sätt och vis popgruppen ZZ Top som förde dem samman.

– Vi var med i samma fanclub och i deras medlemslista valde jag namn för brevkontakt. Då hittade jag Per i Sverige, men jag visste inte om det var en man eller kvinna. Vi hade ju inte sådana namn i Kanada, berättar Lisa som då bodde i Edmonton.

Lisa skrev till Per, året var 1985, och Per svarade 1986. Han hade då via brevet fått veta att det fanns en tjej i Kanada som ville ha kontakt med honom.

De sågs första gången ”live” 1990 då Per åkte över till Edmonton för att träffa Lisa.

– Vi hade brevväxlat i så många år och vi hade förstås skickat bilder på oss, men ändå dök tanken upp, tänk om han inte är den jag tror och han ska vara här i tre veckor, minns Lisa.

Allt löste sig dock till det bästa och de båda hade en jättefin semester med många och långa resor runt om i Kanada.

En tanke Lisa hade vid etableringen av en kontakt i Sverige var också att hon skulle försöka hitta sina släktband på morfars sida i Graninge.

Året efter Pers besök reste Lisa till Sverige för att fira jul tillsammans med Per, och samtidigt hälsa på sina släktingar som då bodde i Uppsala.

– Det var då först som jag blev jättekär i Per, men det tog lite längre tid för honom att bli kär i mig, konstaterar Lisa och skrattar gott.

1995 blev årtalet då de efter en del kringelkrokar på vägen beslutade sig för att bli ett par på ”riktigt”.

Nu blommade kärleken för fullt och när Lisa åter besökte Per i Sverige så bestämde hon sig på stående fot att stanna här.

– Jag ringde en bekant hemma i Edmonton och sa att du behöver inte hämta mig på flygplatsen, jag stannar. Jag hade bara det jag packat med mig för semestertrippen jag tänkt göra, konstaterar hon.

– Jag levde ett bra tag här utan mitt bohag innan det packades i en container och skickades hit.

Första tiden som sambo tillbringade de i Askersund, och det var där i rådhuset som de gifte sig 1996.

– Tio år senare, 2006, gjorde vi om det fast i Kanada för att min familj skulle kunna vara med. Speciellt för pappa som ville följa seden att ge bort sin dotter till den blivande mannen, förklarar Lisa.

Kärlekens vägar kan vara krokiga, men när man väl valt i vägskälet kan det, som i Pers och Lisas fall, fyllas av varm och kär livskvalitet.

Båda hade en längtan till landet, närheten till naturen och att få lugn och ro.

– När vi såg att Post-Lisas hus i Sannerud var till salu köpte vi fastigheten och flyttade ner 2011.

Post-Lisas hus har fått namnet efter Lisa Pettersson som var postmästarinna i huset innan poststationen lades ned 1968. Nu finns alltså en ny Lisa i byggnaden.

Sannerud fick två nya invånare men också ett nytt företag i byn, och som är makarnas livsnerv.

Huvudföretaget, som drivs av Per, är bokförlaget Back to Being, och som hittills gett ut nio böcker.

En del i förlagsidén är att Per tar in, i hans tycke intressanta och lite filosofiska böcker utgivna på engelska, som han sedan översätter till svenska för utgivning här i landet.

– Det är inget problem att driva företaget som vi gör på landsbygden. Den moderna tekniken tillåter det och nu har vi ju snabbt internet via fiber, förklarar han.

Lisa i sin tur driver Post-Lisas butik, som för övrigt 5-års jubilerar i år. Nallar, egendesignade dockor, kroppsprodukter och hälsokost är något av produkterna hon saluför.

Ett annat ben i Lisas verksamhet är massage och healing och för närvarande hyr hon in sig i lärarrumemt i gamla Tiveds skola.

– Där finns en annan koppling till familjebanden. Pers farbror Göte Hellman var lärare där och nu är det en ny Hellman i lärarrummet. Jag är ju även utbildad lärare, förklarar Lisa.

 Man kan inte ha det så mycket bättre än så här, menar Lisa och blickar ut över sjön Undens vattenspegel som omgärdas av det vackra och spännande skogslandskapet.

– Kan inte tänka mig en bättre plats att jobba med healing och massage.

– Det är livskvalitet att få bo så här och att även kunna ha sitt jobb här hemma. Min längtan att komma tillbaka var stark och nu är vi här tillsammans, påpekar Per.

Lisa för själen helt enkelt.