Stekhett när gubbarna ordnar gubbröra i Laxå

Textstorlek:

De har kul, käbblar med varann, i rå men hjärtlig ton, och de gillar att träffas.Gubbröran är ett gäng män som träffas och lagar mat, men en stor behållning är även det sociala utbytet.

Annons:

Hur många kursterminer de avverkat är osäkert, ”men vi har hållit på rätt länge”, konstaterar kursledaren Eva-Karin Wennerström.

Flera av deltagarna har träffats som medlemmar i SPF och kursen har stöd genom Studieförbundet Vuxenskolan.

Det startade med en efterfrågan bland män som ville förkovra sig gastronomiskt.

Eva-Karin tog sig an uppgiften och på den vägen är det.

Centralskolans ändamålsenliga kök blev till deras tillhåll under torsdagskvällarna.

Eva-Karin samlar den lite ”ostyriga” klassen, delar ut recept och berätta om rätten, ingredienserna och hur tillagningen blir till bästa resultat.

– Ni ska grovhacka kaprisen, tärna potatisen och rödbetorna, börjar hon.

Den här torsdagen ska det nämligen anrättas Biff a la Lindström efter Leif Mannerströms recept ur hans bok, Husmanskost.

Gubbar i snygga förkläden skrider till verket och hushållskärlen, knivar och slevar plockas fram.

– Det är så jäkla roligt och man blir ivrig och springer runt som yra höns för man vill ju se hur de andra gör, berättar Jonny Danielsson.

Varje gång lagar man för två personer vardera och sedan tar man med sig maten hem och bjuder nån närstående.

Ulf Hagelman har varit med i tre år och ångrar inte sitt val att ingå i gänget:

– Det är skitkul och vi har trevligt ihop. Den stora behållningen här är kamratskapen där vi käbblar och håller på, säger han och bryner på biffarna i stekpannan.

De brukar vara mellan 11-13 anmälda deltagare och träffas nu under våren vid åtta tillfällen.

Avslutning den här gången blir det i morgon fredag med vårfest för SPF:are på Casselgården.

Maten har förstås gubbarna tillagat och till festen bjuds även respektive in.

Tidigt antog de också ett teamnamn, och det blev Gubbröran.

– Vi gjorde gubbröra en gång till jul och efter det var namnet givet, förklarar Eva-Karin under tiden som gubbarna ägnar sig åt kvällens avslutande moment, diskningen.

Annons: