Enkelt jobb bättre än inget jobb

Textstorlek:

När man lyssnar på diverse experter som uttalar sig runt de händelser som kallas ”krisen i Svenska Akademien” så blir man lite rådlös. Alla är arga på alla, avhoppen står som spön i backen, pikanta detaljer som sexuella trakasserier och avslöjanden om nobelpristagare, jävssituationer och mystisk misshushållning av pengar kryddar hela soppan. Experterna som uttalar sig är antingen litteratursnobbar själva och tycker att ”en institution som funnits sedan 1786 kan man inte bara upplösa”, medan andra lite mer pragmatiska personer säger att det är som när barn blir osams om legobitarna på dagis och har man förresten funnits i 232 år så har man funnits tillräckligt länge. Och egentligen– en sammanslutning där allt är hemligt, man sitter på livstid, sexuella trakasserier och maktmissbruk, vad låter det som? Värre än Scientologerna och Jehovas vittnen tillsammans, tycker jag. Så jag bryr mig inte om att slösa fler rader på dom nu.

Då går vi över till nästa ämne, fast det redan är överspelat. Socialstyrelsens senaste litterära mästerverk som gavs ut och försvann nästan på samma dag. Den hette ”Information till dig som är gift med ett barn”, en häpnadsväckande trevligt utformad skrift med rolig bild på omslaget. Jobbiga ord som ”fängelsestraff” fanns inte med, dock fick man veta att det var ”olämpligt” att bryta mot svensk lag. ”Då kan socialtjänsten komma att föreslå att ni inte bor tillsammans under en kortare eller längre period”, fick de veta. Lyckligtvis drog man tillbaks skriften efter massiv kritik. Jag undrar hur en myndighet kan säga att man KAN komma att åtgärda ett lagbrott, inte att man SKA.

Sista ämnet för dagen, Arbetsmarknadsekonomiska Rådets senaste rapport. AER är ett oberoende expertråd med fyra nationalekonomer som just har lämnat en rapport. ”Hellre ett enkelt jobb med låg lön än inget jobb alls”, säger de.De konstaterar – återigen – att det viktigaste för långtidsarbetslösa och nyanlända är ett jobb och det spelar inte så stor roll vad det är. De nya etableringsjobben som ska kunna utnyttja statliga bidrag i två år ”bör kompletteras med nya permanenta lågkvalificerade jobb som permanent kan betalas lägre”, skriver de. Hör och häpna. För ett par år sedan var ordet lågkvalificerat en svordom och uttrycket ”enkla jobb” var politiskt självmord att uttala. Det har visat sig att särskilt för nyanlända fungerar det första jobbet som en språngbräda i hög grad. Slående många har en betydande inkomstökning efter några år och har gått vidare till betydligt mer krävande jobb. Konstigt? Nej.Att gå nerifrån och upp i karriär och lön är självklart för alla som inte på allvar tror att de redan som tjugoåringar ska bli vd på ett företag eller välbetald kläddesigner vid tjugotvå. Egentligen är det en lika stor självklarhet som olämpligheten i att undvika obehagliga sanningar i skrifter om att vara gift med ett barn. Utom för mesiga myndigheter och vissa vänsterinriktningar.