En viktig mötesplats

Köar vid kassan hos Monica Walfridsson gör Lena Larsson, Iréne Ljungstedt och Genet Abthe

Textstorlek:

Andrahandsbutiken i Odensbacken har blivit en samlingsplats för många. Hit kommer man för att fika till en billig penning, träffa vänner och handla.

Lördag förmiddag strax före klockan 10 börjar de första samlas utanför andrahandsbutiken i Odensbacken. Så är det varje lördag. Hit kommer man för att prata bort en stund, njuta av fika med hembakat bröd och få gemenskap i största allmänhet.

Butiken har blivit en uppskattad plats och har funnits i omkring 20 års tid. Den drivs av Askers församling, Lännäs församling, Baptistförsamlingen i Asker, Lännäs frikyrka och Pingstkyrkan i Lännäs.

Det är ett samarbete mellan dessa fem församlingar där allt arbete sker av frivilligarbetare. Av pengarna som kommer in går en fjärdedel till Lettlandsarbetet och de andra tre fjärdedelarna delas mellan församlingarna.

En av de som arbetar ideellt i butiken är Göran Eriksson som vet mycket om verksamheten och ofta finns med på lördagarna då det är öppet mellan klockan 10-13.

Brukar det komma många besökare?

– Det kommer runt 50 personer, varje gång. Det är populärt att komma hit och ofta är det en kärntrupp som kommer varje lördag för att fika och prata, men det händer också att de köper med sig någonting hem.

– Vi brukar få in mellan 4000-5000 kronor på de tre timmar som butiken är öppen. Sedan träffas vi varannan måndag och packar kläder i lämpliga lådor som ska till Lettland. Roger Karlsson som bor här i Odensbacken kör ner kartonger ett par gånger per år.

Resorna går oftast i juli och till jul. Då finns även matpaket med. Redan för 26 år sedan startade insamlingen till Lettland och Roger har varit där 58 gånger. Även om de inte har lika fattigt i Lettland idag som när arbete började, så är det ändå kämpigt där.

– Den här verksamheten har gjort att vi har fått mer gemenskap mellan församlingarna, berättar Göran.

Varje lördag säljs lotter och när listan är slutsåld blir det dragning och en ny lista tas i bruk. Vid vårt besök är det Monica Walfridsson som sköter kassan. Raden av kunder som vill betala fylls på.

–Jag är här nästan varje lördag och det här är en viktig social samlingsplats. Jag köper nästan aldrig någonting nytt, säger Iréne Ljungstedt.

Vid ett av kaffeborden sitter Elly Johansson och Karin Andreasson, två pigga kvinnor som bor på Kvarnen. De går hit nästan varje lördag. Pigga är de och Karin berättar att hon är 99 år. På Kvarnen träffas de och lägger puzzel. Ett stort, med många bitar, har precis blivit klart och snart börjar de med ett nytt.