En omtumlande vår för Hans i Prag året 1968

Textstorlek:

Hans S Eriksson från Vedevåg har blandade känslor för den där berömda Pragvåren för 50 år sedan. Det var då det började röra på sig politiskt i Tjeckoslovakien, som ledde till den ryska invasionen.

Pragvåren 1968 har gått till historien, minst lika mycket som den långt senare Arabiska våren 2011. För att historiskt förklara läget i Östeuropa får man gå tillbaka till andra världskriget.

Merparten av Tjeckoslovakien befriades 1945 av den sovjetiska Röda armén, och det tjeckoslovakiska kommunistpartiet hade ett stort stöd av befolkningen, även om inga fria val hölls.

Från och med den så kallade Pragkuppen 1948 leddes landet av kommunistpartiet styrt från Moskva.

Från mitten av 1960-talet började det däremot bli lite oroligt i leden och vissa reformer diskuterades. Under våren 1968 ventilerades detta missnöje till och med helt öppet i dagstidningarna.

– Det var en spännande tid att följa på plats i Tjeckoslovakien och jag köpte tidningarna varenda dag, säger Hans S Eriksson.

Hans, som bor i Vedevåg, är säkert norra länets störste expert på Tjeckoslovakien och nuvarande Tjeckien. Han har besökt landet ett flertal gånger, så gott som årligen.

– När jag för NBV:s räkning var med på en teaterresa till Tjeckoslovakien 1965 träffade jag min blivande fru. Sedan blev det besök där varje år tills hon kom till Sverige hösten 1968. Därefter åkte vi dit varje sommar.

Nu är paret skilda sedan ett 20-tal år, men Hans minns ändå de spännande åren i Tjeckoslovakien på 60-talet. Särskilt förstås våren 1968. Då var det spänningar av olika slag i luften. Dels var han nykär i en tjeckisk kvinna och dels började det jäsa inom politiken i landet.

Vi sitter och tittar i fotoalbumet från den tiden, där Hans och Marcela Hromadkova syns på kända platser i både Prag och Brno.

– Så här i efterhand ångrar jag att inte dagstidningarna sparades, det hade varit intressant att läsa idag. Jag köpte första upplagan av alla tidningar och har alltid varit intresserad av massmedia.

För Hans kan både prata och läsa tjeckiska liksom parets två barn, som blev tvåspråkiga.

Partiets järngrepp hade mildrats, kulturlivet blomstrade och censuren upphävts. Öppenheten i landet märktes på den ökade aktiviteten i luftrummet. Ju mer ifrågasättande artiklar om kommunismen som skrevs, desto mer flygningar.

Det kändes som om en invasion på något sätt fanns på lut, enligt många bedömare

– Vid ett tillfälle i maj var vi ute och åkte på landsbygden och övernattade i norra Böhmen. På morgonen vaknade vi av ett fruktansvärt skjutande och tänkte ”nu är ryssen här”.

– Det visade sig att det var 25 inhemska soldater ur gardet som firade nationaldagen. Men vi blev ju livrädda.

Massmedias nya öppna hållning om de orättvisa reformerna oroade dock Tjeckoslovakiens grannländer, och under ledning av Sovjetunionen invaderades landet i augusti 1968.

– Jag lämnade Prag den 20 augusti, helt ovetande om att ryssarna började tränga in i landet klockan 23.00. Jag brukade ta bilvägen norrut normalt sett, och då hade jag mött de ryska stridsvagnarna. Men av någon anledning tog jag vägen västerut mot Tyskland och Kiel.

– Däremot märkte jag på alla jaktplan i luften att något speciellt hade hänt.

Även om nu Hans hade mött alla stridsvagnar hade det säkert inte varit någon fara, mer än att det hade känts väldigt olustigt för honom.

En syn han nu alltså slapp. Men väl hemma kunde han ju följa händelseförloppet i svensk tv. Men där var Hans självklart orolig för Marcela och hennes familj.

– Ingen visste ju hur det hela skulle sluta, det var väldigt nervöst.

Någon postgång fungerade inte och Hans kunde inte få något livstecken från henne. Men Marcela lyckades ändå skicka med ett brev genom svenska turister.

– Så småningom fick jag kontakt med henne och den 20 september återsågs vi på svensk mark.

Rektorn på Kävesta Folkhögskola hade skrivit ett intyg till tjeckiska myndigheter om att Marcela var antagen, och därför kunde hon lämna landet.

Slutet gott, allting gott. Och befolkningen i Tjeckien har fått det mycket bättre.