1918 – aldrig mera krig och spanska sjukans härjningar

Textstorlek:

11/11 klockan elva 1918 tystnade kanonerna på Europas fronter. Aldrig mer krig, sa man då.
Samtidigt skördade spanska sjukan 27000 offer i Sverige, bara det året.

Norra kyrkogården i Örebro. Nere i sydvästra hörnet finns de som kallas linjegravar bevarade. De finns där som en påminnelse om hur man begravde för 100 år sedan, när det inte sällan var bråttom att få ner folk i jorden.

Där ligger Axel Bernhard Andersson jordfäst. Han dog i spanska sjukan. En av många tusen som föll offer för den fruktade sjudomen, i första världskrigets spår. Han blev exakt 40 år, och efterlämnade en hustru och tre döttar.

Nu var det 1918 och det stora kriget hade äntligen tagit slut, det som i efterhand kom att kallas det första världskriget. Över 70 miljoner soldater hade mobiliserats, nio miljoner av dessa stupade.

I krigets spår drabbades civila hårt, och spanska sjukan kom som ett brev på posten. Det var extremt ont om mat, och motståndskraften mot sjukdom var inte hög. I Stockholm uppstod mjölkbrist och under en kort period så drevs mjölkpriset upp till svindlande 65 öre litern.

Influensans ursprung är okänd. De flesta dödsoffren var unga vuxna, i övrigt friska. Det beräknas att 50-100 miljoner människor dog i ”spanskan”, världen över. Den är därmed den pandemi som skördat flest människoliv i mänsklighetens historia, på så kort tid, 1918-1920. 500 miljoner diagnostiserades.

De ständiga truppförflyttningarna i Europa anses ha varit en bidragande orsak till att smittan spreds. Till Sverige kom den först till Malmö, sedan gick det fort. Hårdast drabbades faktiskt Norrland. I hela Sverige dog 37000 personer i ”spanskan”.

Hur slog ”spanskan” mot vårt län? Det är svårt att få ett exakt grepp om de svajiga siffrorna. Allt var inte lättdiagnostiserat på den tiden.

En titt i ”Sveriges Officiella Statistik, hälso- och sjukvården 1918” indikerar runt 700-800 döda. Totalt dog, under år 1918, 27000 svenskar i spanska sjukan.

Hur blev det då med kriget som skulle göra slut på alla krig? Ja, vi vet ju att det bara blev en paus på 21 år, sedan kom andra världskriget (1939-1945). 23 miljoner soldater dog, men totalt räknar man med att kriget drog med sig 52-55 miljoner människor i döden.

Något positivt från 1918? Jo den 17 december detta turbulenta år så röstade Sveriges riksdag igenom allmän rösträtt. Alltså för både män och kvinnor, trots hårt motstånd från konservativa kretsar. Stort.

Och så, förstås, att kriget tog slut. 8 april besköt tyskarna Paris med en jättekanon, i september bröt deras front samman, av krigströtthet, resursbrist och invällande amerikanska soldater. Den 11/11 kl 11 var en lättnadens dag och timma för miljoner människor.