Turbåtar på Hjälmare kanal i sommar.

Hjälmaren kanal och docka drar många turister sommartid. Slussningen är en sevärd begivenhet.

Textstorlek:

Det kommer att bli en ny typ av kanalresor i sommar när turistbåten Hjelmare kanal ska trafikera den anrika vattenvägen.

Hjälmare kanal och Hjälmare docka hade förra sommaren en riktig rekordsäsong.

Det kan mätas i exempelvis antalet övernattande husbilar. För tre år sedan var de 200, vid Hjälmare docka. Året därpå var de 400. Men förra året noterades 920 gästnätter med husbilar där.

– Vi har en spännande entreprenör som driver fiket på ett populärt och positivt sätt, säger Ulf Johansson, turistchef i Arboga, till Länsposten.

– Vi ser fram mot en bra sommar, nu när oron för lågt vattenstånd är undanröjt.

Till sommaren blir det en nyhet för kanalen. Det kommer att sjösättas en båt, Hjelmare kanal, och den ska trafikera sträckan Kungsör-Notholmen fyra till fem dagar i veckan.

– Då kan man välja buss åt ena hållet, båt tillbaka. Man kan välja i vilken ände man så att säga vill börja. Det här känns kul och spännande. Jätteroligt att vi redan fått ett sådant lyft för området Hjämare docka, och kanalen, som binder ihop Närke med Västmanland.

Arboga – utanför Örebro län, men ändå grannkommun med både Örebro och Lindesberg. Arboga har bra drag på turismen. 30000 besökare på de fem medeltidsdagarna förra året. Dessutom ökad beläggning på Herrfallets camping, dit allt fler örebrolänningar letar sig för att långtidsparkera husvagnen. Tio procent upp 2017.