Nu fortsätter Telia släcka landsbygdens telefoni

Textstorlek:

Nästa år kommer Telia släcka ner rätt stora delar av det vanliga telefonnätet i Örebro län. Samtidigt pågår fiberutbyggnaden lite varstans på landsbygden, med olika aktörer. Trots det kommer nog många på landsbygden att bli hänvisade till mobilt bredband och mobil telefoni.

Under rubriken ”Framtidens nät” berättar Telia om omställningen på landsbygden. Man skriver att kopparnätet, den trådbundna telefonin och bredband via telefonjacket, det som brukar kallas ADSL är på väg ut. Kraven på datatrafik ökar och ADSL är ofta på både opålitligt och långsamt.

Boende på många platser på landsbygden kommer under nästa år bli av med sin fasta telefon, eller ADSL, via kopparnätet. Observera att det i vår lista är frågan om telefonstationer. Ta reda på vilken telefonstation du bor närmast så vet du om om det blir förändringar. Dessa försvinner:

Hallsbergs kommun: Forntomta, Glottra, Hessleberg, Melsätter, Bo.

Askersunds kommun: Bodaborg, Rudegård, Stenboda, Ängatorp, Äskebäcken.

Hällefors kommun: Björksjön, Grängen, Halvtrobo, Kärvingeborn, Rockesholm, Sävenfors.

Karlskoga kommun: Gälsebo, Sätrabruk, Karlsdals bruk, Kedjeåsen, Tavlan.

Laxå kommun: Björkmarken, Davidstorp, Kavleborn, Movattnet, Porla, Skagersholm, Tived, Tivägsboda, Ullsandsmo.

Lekebergs kommun: Hackvad, Tångeråsa, Nora kommun, Born, Bäcketorp.

Problemet för oss på landsbygden är att det ibland inte finns några helt tillfredställande alternativ till ADSL.

På de platser där det finns fiber utbyggt är allt frid och fröjd, men gör det inte det får man problem. Telefoni går att lösa. Telia ersätter det vanliga telefonjacket med en apparat som använder mobilnätet. Man får ha kvar sitt gamla nummer.

Det är när det kommer till bredband, internet, det blir knepigt. Visserligen har det så kallade 4g-nätet byggts ut rejält de senaste åren. Men det finns inte 4g-täckning på alla platser. Dessutom är mobilt bredand inte riktigt jämförbart med ADSL. Framför allt är det betydligt dyrare.

Ofta fungerar mobilt bredband riktigt bra. Uppkopplingen blir snabbare än om man har ADSL, om man har täckning vill säga. Det mobila bredbandet är också okänsligt mot åska.

Ett problem är att farten, hur snabbt dataöverföringen fungerar, är avhängigt belastningen. Det innebär i klartext ofta att det går mer trögt på kvällen, när fler grannar surfar. Vissa tider går det fort, andra mer segt.

Man ska inte jämföra mobilt bredband med fiber. Fiber är snabbare, mer stabilt och har betydligt högre kapacitet.

Har man ADSL via kopparnätet och är van vid fri datatrafik, och tittar på TV, laddar ner och liknande, kommer övergången till mobilt bredband som en chock för många. Har man otur tar datamängden i abonnemanget slut, mitt i månaden. Det samma gäller om man driver ett företag.

Telia erbjuder som mest 100 gigabyte per månad. I vissa fall kan de till kunder som förlorat kopparnätet erbjudas 300 gigabyte. För en familj med tonåringar, eller någon som gillar att titta på film över internet, räcker ofta inte det.

Det finns i dagsläget två operatörer som erbjuder fri datamängd över 4g-nätet. Tele2 och Net1. Tele2 har inte täckning över allt på landsbygden. Net1 däremot, har täckning nästan över allt. Men deras 4g-abonnemang fungerar enligt vad Länsposten erfar, ofta rätt dåligt för privatbruk.

Många som blivit av med ADSL har löst det genom att ha två, eller rent av tre abonnemang för att få tillräcklig datamängd. Då får man vara beredd att betala betydligt mer än vad det gamla ADSL kostade.

Telia tar mellan 360 och 450 kronor i månaden för 100 eller 300 gigabyte. För Tele2: s fria datamängd får man betala strax under 500. Förlorare är alltså de som bor på landsbygden och använder stora mängder data. Det fungerar för det mesta. Det kan rentav bli mer driftsäkert, men alltså betydligt dyrare.

Surfar man relativt begränsat, kanske tittar på e-post, sociala medier och betalar räkningar, ja, då kan övergången passera rätt obemärkt, men med ny teknik.

Men bor man på en plats utan 4g, eller 3g-täckning, ja, då blir man utan datatrafik i väntan på fiber.