Nu börjar bygget av vindkraftparken i Kilsbergen

Nu börjar man bygga vindkraftparken Kronoberget i Kilsbergen, Lekebergs kommun.

Textstorlek:

Nu är det klart att Företaget Stena Renewable bygger de sexton vindkraftverken man planerat i det man kallar projekt Kronoberget. En del av Kilsbergen i Lekebergs kommun.

Tillståndet fick man egentligen redan 2014. Men man har inväntat rätt tid. Det var sju år sedan arrendeavtalen upprättades. Men det har varit en lång tillståndsprotest, med flera överklaganden. Stundtals har debatten kring vindkraftverken varit het. Det finns en grupp som protesterat mot utbyggnaden och tycker man förstör ett naturområde och Kilsbergens silhuett. Men företaget har nu alla tillstånd och kommunen har valt att inte utnyttja sitt veto.

De sexton verken ska leverera el nog för 40 000 hushåll. Det är Danska Vestas som bygger verken och Ellevio som bygger elanslutningen. Redan i vår börjar man bygga vägar och dra elledningar för projektet. Helt klart ska det hela vara nästa höst.

I det pressmeddelande man skickat ut framgår inte om det blir de högre 250 meter höga vindkraftverken, eller de mer normala 155 meter höga, som redan finns på flera platser i länet.

Stena Renewable har utlovat något de kallar vindbonus. Vindbonusen innebär att idrottsföreningar och olika organisationer i Lekebergs kommun med omnejd har möjlighet att ansöka om totalt 160 000 kronor som delas ut varje år framöver. Ett sätt att ge tillbaka en liten del av vinsterna i projektet till bygden.