Manliga utställare tog plats och visade sina konstalster

Textstorlek:

Jämställdheten är så att säga återställd i bygdegården. I höstas ställde kvinnliga konst- och konsthantverkare ut sina alster och i helgen var det dags för dryga 10-talet män från bygden att inta utställningsytorna.

Lite färre män, än vid den kvinnliga motsatsen, hade anmält deltagande när Edsbergs bygdegårdsförening bjöd in till utställning, den här gången enbart för manliga deltagare.

– Gott och blandat, menade helgens serrvitris i bygdegården på frågan om utställningens innehåll.

Man skulle väl kunna uttrycka det så, att helgens utställningsalster var identifierbart, manligt. Lite av hårdare slöjd skulle man väl kunna kalla det.

Givetvis ändå i positiv mening, och det gav även arrangören svar på frågan om det är skillnad på kvinnligt och manligt konst- och konsthantverk, och vilka tekniker man använder.

Så visar det sig allt vara, men det för ju med sig det positiva att totalt sett så blir det en stor bredd av olika bevarade hantverkstekniker att visa upp.

I helgens utställning fanns inslag av smide, trä, spillvirke, sten och smide samt keramik.

Men också väggkonst i form av akvarell, blyerts och fotografier.

Rolf Vasstun från Övra Berga norr om Fjugesta var en av utställarna med sina träalster:

– Det här är premiär för mig. Har inte hunnit med tidigare men nu ska jag gå i pension och hoppas få mer tid över för att jobba i trä, konstaterade han.

Rolf gör det så att säga från grunden. Vandrar runt i sin egen skog och tittar ut vilka träd han kan ta ner och använda sig av i sitt hantverk.

– Sedan ska det kapas i bitar och torkas innan det är dags att sätta verktygen i dem, förklarade Rolf som oftast gör skålar, smörknivar och skärbräden.

– Jag har hållit på med det här i hela mitt liv och när det mer började på allvar ägnade jag mig åt att svarva skålar och ljusstakar.

Arrangerande bygdegårdsförenings tanke med utställningarna har just varit att ge bygdens kreativa kvinnor och män möjlighet att visa upp vad de tillverkar i sina ateljéer och verkstäder.

En annan tanke med utställningarna har varit att ge andra inspiration att börja med något hantverk, och för dem som redan håller på att våga ställa ut nästa gång tillfälle ges.

– Det har känts väldigt positivt så vi fortsätter troligen med en mixad utställning för både kvinnor och män i höst under allhelgonahelgen.

– Det känns bra att ha konstutställningen här. Lokalen är väldigt passande och stor så det ser aldrig trångt ut, menar föreningens ordförande, Kerstin Leijonborg.

Men det ska förstås hända en del annat i föreningen innan hösten.

Efter helgens utställning laddar bygdeföreningen nu om för sin årliga vårmarknad som hålls på självaste våffeldagen den 25 mars.