Kolmilan Regina filmad

Följ arbetet med kolmilan Regina på film.

Textstorlek:

På skärtorsdagens kväll anordnas en filmafton i Åboholm. Då kommer filmen om kolmilan Regina att visas.

Konsten att resa en kolmila och kola är i dag inte så många som kan, men i Tiveden är det ett årligen återkommande arrangemang som lockar många besökare. Varje år reses en ny mila och ett enormt arbete ligger bakom.

Många förberedelser blir det och arbetet börjar redan på våren och försommaren, då kolmileveden ska huggas, sågas och staplas upp för torkning till höstens mila. Någon gång i oktober månad reses, risas och stybbas milan.

Den 13 oktober 2015 var det dags att tända milan som döptes till Regina. Kolmilor har ju alltid ett kvinnonamn. Många kom för att få uppleva stämningen kring milan, äta kolbullar och dricka kaffe kokt på öppen eld.

Några som följde arbetet noga, från början till slut var de två naturfotograferna Göran Alm och Björn Obenius. De har på ett mycket trevligt sätt gjort en film om kolmilan Regina som det kommer att vara premiärvisning av på skärtorsdagskvällen den 29 mars klockan 19 i Åboholm.

Arrangörer är Tiveds hembygdsförening och Studieförbundet Vuxenskolan. Det har blivit en uppskattad tradition att inleda påskfirandet med filmvisning och en påsksmörgås.

Biljetter bokas i förväg och platserna är begränsade, så det är först till kvarn som gäller, och det finns plats för cirka 120 personer. Biljetter har börjat att säljas och fler tillfällen ges, bland annat vid årsmötet i morgon kväll.

Både Göran Alm och Björn Obenius är naturmänniskor som vistas mycket i Tivedsskogrna. Duktiga filmare som filmat och redigerat filmer i många år.

– Filmen om milan Regina är i sju avsnitt och filmen är cirka 60 minuter lång, med fikauppehåll mitt i, säger Ulla Carlsson, ordförande i Tiveds hembygdsförening. Hon berättar även att grillkolen har en stor efterfrågan. Någon gång i vår kommer milan Barbro att tömmas.