Idrott och alkohol är inget bra

Textstorlek:

Idrott och politik hör inte ihop sägs det – men det gör inte alkohol och idrott heller. Jag brukar hålla mig långt ifrån tillfällen där det kan spåra ur, typ fotbollsmatcher och andra stora arenaevenemang. Jag tycker det är läskigt med så mycket folk på samma ställe.

Jag kommer ihåg katastrofen vid Heyselstadion i Bryssel år 1985, de där hemska bilderna där människor klämdes ihjäl mot staketet. Nu har jag själv varit med om en betydligt mindre katastrof, men som ändå lämnar funderingar över hur det egentligen kunde ha gått. Efter femmilens slut i Holmenkollen i Oslo i lördags skulle tusentals personer samtidigt med tunnelbanan tillbaks till centrum.

Det var några grader kallt och snöade lite. Hela dagen hade stora gäng med människor, mest ungdomar i detta fall, färdats upp till Kollen uppenbarligen för att ha partaj bredvid spåret. Inne på arenan är kontrollen ganska grundlig av ryggsäckar och väskor, men runt spåret kan folk stå som de vill och kontrolleras inte. Det var där festen pågick. Där slängde dom ut kapsyler i spåret och hällde öl på Daniel Rickardsson när han åkte förbi.

När alla skulle hem samtidigt, vilket orsakade långa köer, blev de där fulla människorna oregerliga och brydde sig inte om avspärrningar eller de åtgärder som polis och vakter tog för att ordna upp situationen. De hoppade över staket, ner på tunnelbanespåret, slogs med polisen och varandra, folk svimmade och spydde och rullade runt i snön.

Tunnelbanan stängdes av helt och folk uppmanades att gå ner till centrum, en liten promenad på en och en halv timme. Vi vände och gick tillbaks och tillbringade flera timmar i afterskin för att vänta på tunnelbana eller taxi. Det låter kanske trevligt men innebar ännu fler fulla norrmän och dessutom halva Polen som var på besök för att se sin backhoppare Kamil Stoch vinna. Polacker är ännu bättre än norrmän på att parta, det kan jag lova. Så länge höga publiksiffror är nödvändiga för sportens överlevnad ekonomiskt sett så lär det väl inte bli någon större skillnad i fortsättningen heller, bortsett från att norrmännen måste ha bättre beredskap i sin kollektivtrafik. Ingen människa förlorade livet men många hamnade på sjukhus efter att ha fått ström i sig från spåren eller blivit påkörda. Annars är vårt grannland ett vackert land och folk är väldigt trevliga. Inte riktigt så dyrt som jag trodde heller, ungefär som här hemma.

Norrmännen blir glada för att svenskarna vågar sig dit för att bli förödmjukade på skidtävlingar. Man kan då försiktigt mumla ”Zlatan” och ”Eurovision Song Contest” för att få ner dom på jorden igen. Apropå Eurovision så tror jag Norge klår oss i år, eftersom supergulliga Alexander Rybak vann deras final i lördags. Det var inte min favorit som vann i Sverige kan jag säga. Jag kan inte förstå hur Mendez kunde komma sist. Den låten har fastnat som tuggummi i mitt huvud. Everyday.