På fredag firar vi Cajsa Warg

Textstorlek:

På fredag är det den 23 mars är datumet för Cajsa Wargs födelse. Det var för 315 år sedan.

Den 23 mars 1703 föddes Anna Christina Warg i Örebro. Huset låg då där restaurangen Wobbler finns idag, samma tomt där både post och telegraf fanns förr.

Sedan många år tillbaka är dock hennes födelsehus flyttat till det som hette Lars Bohms udde förr, och numera, utvidgat, heter Wadköping. Huset, både snett och charmigt, lockar till sig många turister. Och det är faktiskt öppet året om, även kalla vinter- och vårdagar.

1910 flyttades huset från blivande posttomten, till Lars Bohms udde. 1963 gjorde det en ny, kortare resa, till Wadköping.

Denna Örebros, och Närkes och länets mest kända kvinna, var dotter till en landskamrer. Bodde hemma till vuxen ålder. Men det anmärkningsvärda är att det hon blev känd för, sin kokbok, inte alls har med Örebro att göra.

Den kom ut i första upplagan 1755, och recepten byggde på Cajsas (hon kallade sig så) matkunskap som hon lärde sig som kokerska (husmamsell) hos baronen med det krångliga efternamnet, Leonard Klinkowström, i Stockholm.

Boken hette ”Hjälpreda i Hushållningen för unge fruntimber”. Den blev en jättesuccé. ”Alla” skulle ha den. Redan år 1822 trycktes den i fjortonde upplagan. En riktig kioskvältare alltså.

Boken gav hon ut på egen bekostnad. Den skrevs, givetvis, för hand. Men hur förklarar man succén? Jo, därför att det var den första kokboken som noggrant angav mått och vikt i sina recept. Ord som ”en nypa” och ”en handfull” gällde inte här.

Med tiden växte hennes position i det Klinkowströmska huset vid Brunkebergstog. Hon fick eget hushåll med egen piga. Dödsboet visade också att hon tagit väl vara på inkomsterna från sina bokupplagor. En rikhaltig garderob efterlämnade hon också.

Hon dog ogift och barnlös. Och hon är inte begravd i Örebro, utan i det Klinkowströmska gravkoret i Klara kyrka. Bakom baronernas stensarkofager står hennes enkla träkista med hennes namn och dödsår, 1769, ingraverat på en silverplåt.

Men Cajsa Warg är ändå för alltid förknippad med Örebro. Och än så länge, den genom historien mest kända Örebrokvinnan. Landshövdingarna må ursäkta. Och böckerna säljs än.

Man tager vad man haver då?

Man tager vad man haver är ett uttryck som ständigt sägs, och tillskrivs Cajsa Warg. Men är det sant? Svaret är ett nej. Det står inte alls så i kokboken. Inga belägg finns heller för att hon sagt så eller skrivit så i andra sammanhang, eller lagat mat efter denna diffusa maxim. Tvärtom, var hon ju väldigt noga med mått och vikt i recepten.

Däremot inleds hennes recept ofta med orden ”Man tager…” Men därefter följer en noggran uppräkning av ingredienserna.