Hönsmamma och tupplur kända bildliga metaforer

Textstorlek:

Bakgrunden till alla höns- och tuppmetaforer är troligen att förr i tiden så hade de flesta människor höns som värpte ägg till hushållens matlagning och bakning. Tuppen hade förstås en avgörande roll i föryngringen som skapade nya värphöns.

Vi använder, kanske dagligen, metaforer för att förtydliga och belysa något. Välkända uttryck som vi kopplar till människans utseende eller beteende.

Inte minst finner vi dessa bildliga uttryckssätt hämtade från hönor och tupparnas värld. Nog så passande att ta upp nu i påsktid, en tid där äggen har stort utrymme på påskborden.

Metaforer används oftast på ett ironiskt sätt när det gäller tuppar. Det finns en skillnad där gentemot hönsen som mer framställs som vimsiga eller ointelligenta, exempelvis såsom hönshjärna eller hönsminne.

Sätter man in metaforerna i en löpande text, som nu följer, kan det ändå andas mer av humor även om det blir ett mått av ironi:

”Livet på en pinne för hönsen måste väl också vara vårkänslan. När vi människor går runt som yra höns när klockan ställs om till sommartid och vi är uppe med tuppen.

I tiden när den mänskliga hönsmamman bannar barnen att inte klä sig för dåligt trots vårvarma vindar.

Vilket får det lilla barnet att känna sig som en hackkyckling och där åldern i syskonskaran utgör hackordningen.

Våren är enligt vårt synsätt även en ”äggande” tid för kroppens behovskänslor och det manliga könet ståtar som en tupp i hönsgården, medan mannens kvinna går runt som en äggsjuk höna och anser sig vara det mest tilldragande och högsta hönset i mannens närhet.

Tuppkammarna reser sig på ungtupparna i jaktens iver och blir av motparten skämtsamt och jämlikt kallade hönshjärnor innan de lägger sig tillrätta i redet. Då är tuppluren tillfälligt avlägsen och man passar sig för att sätta en tupp i halsen.

Men livvscykeln varar som bekant inte för evigt. En dag ska vi alla trilla av pinnen, men innan dess ska vi krama ut så mycket positivt som möjligt. Se möjligheterna och leva i nuet.

Det är livet på en pinne, såväl i hönsgården som i hemmets lugna vrå, och man kan känna sig stolt som en tupp.”

Glad Påsk på Er!