Fullt drag på biblioteket i Nora

Textstorlek:

I Noras bibliotek kan man göra mycket förutom att läsa böcker och tidskrifter. Här kan man få rådgivning i olika ämnen och här finns också möjligheten att utforska schackets fantastiska värld.

– Det har stadigt varit schackspelande här varje måndag eftermiddag under en ganska lång period, säger bibliotekarien på Nora bibliotek,  Kerstin Björn.

Mellan klockan 14.00 och 16.00 samlas ett antal män och tar fram de rutiga spelen.

– Det hela började faktiskt på Hagbys äldreboende, men sedan en period är vi här i biblioteket, upplyser Per Magnusson.

Han har en dialekt som dock avslöjar att han inte är från Nora ursprungligen.

– Nej, jag är från Markaryd i Småland, men jag har bott i Nora sedan 1969.

I övrigt har de flesta andra Norarötter.

– Men tidigare har vi haft nyanlända som bott vid asylboendet i Nyhyttan. De skjutsades hit till Nora varje måndag och uppskattade spelet väldigt mycket. Då var vi riktigt många ett tag.

Men sedan boendet lagts ner har de asylsökande spritts över landet och säkert saknar de sina trevliga schackstunder i Nora. Nu finns endast någon eller ett par av dessa kvar.

För med tanke på integration är schack ett utmärkt sätt att umgås på. Man behöver inte prata eller ha någon utförlig dialog med varandra. Åtminstone inte under schackspelets gång, då det helst ska vara tyst.

Visst, kan man under spelets gång utbrista: ”Ajdå, det där såg jag inte” eller ”Nu fick jag något att fundera på”.

Som Kennet Sandberg när hans motståndare får in en avgörande kombination. Men det hela är helt opretentiöst och man spelar för en stunds avkoppling. Det är inga måsten, mer än de regler som innefattas av schacket.

– Vi vill gärna ha hit fler varje måndag, påtalar Per Magnusson. Man behöver inte ens kunna schack, det kan vi lära ut. Och det kostar ingenting att komma hit.

– Ingen av oss har någonsin varit med i någon schackklubb, men vi har spelat i ungdomen, i skolan och så vidare, berättar Lars-Ove Löfborg.

När Länsposten är på besök spelar man inte med klocka, men det har gjorts tidigare.

– Det är Studiefrämjandet som har hjälpt oss med material som schackbräden och klockor.

Brukar ni analysera partierna efteråt?

– Ibland kanske, om man kommer ihåg dragen, säger Kennet Sandberg och skrattar till.

Men även detta är på en helt anspråkslös nivå och förstås inte något djuplodande som i VM-matcher, som spelas av den norske världsmästaren Magnus Carlsen.

Efter Per och Lars-Oves parti samlas några spelare och försöker reda ut hur Lars-Ove skulle ha undvikit att ha blivit mattsatt.

Alla är säkert överens om att schack närmast är ett gudomligt spel, med så mycket finurlighet och snillrikedom. Variationerna i ett schackparti är obegränsade och det finns ständigt nya saker att upptäcka.

Förutom att få ta del i schackets förunderliga värld så har man här möjlighet till en stunds social samvaro, med en fika över schackbrädet.

Att sitta och spela med en levande person är dessutom så mycket mer värdefullt än att spela på sin hemdator, som många andra gör.

Den här verksamheten borde fler bibliotek i länet ta efter, är alla överens om. Särskilt i de kommuner där det finns många nyanlända, som säkert skulle uppskatta aktiviteten och få en stunds avbrott i sina vardagliga vanor.

Dessutom skulle det kunna gå att kombinera med skolorna, med eftermiddagslediga elever.

Det är precis som på schackbrädet, det finns en mängd variationer och möjligheter. För plats på biblioteken brukar finnas och schack är en sådan aktivitet där man inte stör sin omgivning.