Fullsatt i futsalfinalen

Textstorlek:

I lördags spelades finalen i Svenska Futsalligan då Örebro Futsal Club mötte IFK Uddevalla i Idrottshuset i Örebro. Det var alltså inomhusfotboll där bortalaget gick segrande ur drabbningen.

Svenska Futsalligan är den högsta divisionen inom svensk futsal. Den första säsongen av ligan spelades 2014-15. Ligan innehåller 16 lag uppdelade på två grupper med åtta lag i vardera grupp, en södra och en norra.

Från och med nästa år kommer det endast finnas en grupp för hela den högsta divisionen. Futsallagen består av en målvakt och fyra utespelare.

Örebro Futsal Club hade inga problem att ta sig till slutspel i Svenska Futsalligans norra division. I slutspelet avverkades både Skoftebyns IF och Djurgårdens IF, och i de bägge matcherna mot Stockholmslaget spelade Senad Berisha en betydande roll med fem mål.

Ända sedan Svenska Futsalligan infördes har SM-titeln hamnat i Västsverige. Första året Göteborg Futsal Club, säsongen 15/16 hos IFK Göteborg och förra säsongen tog IFK Uddevalla hand om SM-bucklan.

Det var således ett peppat Örebro FC, som var i sin första final någonsin, och som ville sätta stopp för de regerande mästarna.. Inför finalen pratade jag med ÖFC:s General Manager, Ronny ”Pilen” Pettersson.

Ni har haft som mål att bli ett slagkraftigt lag i Sverige. Trodde ni att det skulle gå så här snabbt?

– Vi var i semifinal förra året, men åkte ut mot Borås med ett måls marginal. Då hade vi tre ordinarie spelare borta. Så vi har varit där uppe ett tag nu.

– Grundserien inleddes väldigt bra, med åtta raka segrar. Därefter blev det bara en på sex matcher, men det har väl varit en motivationsfråga, eftersom vi blev klara för slutspel så tidigt.

Hur tror du matchbilden kommer bli?

– Vi har bra koll på Uddevalla, som nu gör sin fjärde raka final. Men så har de ju också flera landslagsspelare med i uppställningen. Jag tror att det kommer bli en avvaktande inledning, med mycket försvarsspel under de första fem – tio minuterna. Vi är ju inte favoriter och får slå ur underläge.

Men att få spela inför sin hemmapublik måste ändå ha varit stort och Ronny kunde intyga att inställningen var på topp.

Under de första minuterna var det rätt jämnt även om Uddevalla var närmast mål efter ett skott i ribbans underkant efter 2,50 i matchen.

Men tänk om Örebros fina kombination efter 4,50 hade resulterat. Det slutade med att frispelade Senad Berisha sköt rakt på målvakten. Om det blivit 1-0 där har matchbilden kunnat bli en helt annan.

Berisha som förresten skadade sig på uppvärmningen och fick spela matchen med ett hårt lindat knä. Men det var inte detta som avgjorde till Uddevallas fördel, som såg ut att ha kvickare ben över lag.

Det skulle rinna iväg till 1-10 i matchen till slut.