Fellingsbro har hållit Historiens andra sockenstämma

Textstorlek:

Igår höll Föreningen Fellingsbro socken sin andra sockenstämma någonsin, och den interimstyrelse som gällt från oktober har nu blivit till en ordinarie styrelse.

Karl Arne berättar att tidigare fanns “Fokus Fellingsbro” med webbtidningen Portalen. Det var också en sammanslutning för att främja hembygden och dess invånare. Då bestod den mest av privatpersoner, men med hjälp av både föreningar, företag och organisationer blir genomslaget nu kraftigare.

– Eftersom vi har ett sockenråd kan vi vara med och påverka att till exempel utbyggnaden av tandläkaremottagningen här i Fellingsbro blir av, eftersom representanter från Region Örebro län finns med.

– Vi kan tillsammans ha stor påverkan gentemot Trafikverket för att de ska hålla våra vägar farbara, fortsätter Karl Arne.

– Och vi är stolta över att fortfarande kunna ha kvar en bank i samhället, påtalar Johan Andersson, som också sitter med i styrelsen för Leader Mälardalen.

Sådant är viktigt att behålla i dessa banknedläggningstider, och är säkert något som sockenrådet kommer kämpa hårt för i framtiden.

Sockenföreningen har sedan tillkomsten i höstas också fått ett eget högkvarter, Sockenstugan. Det är Eltjänsts gamla affärslokal på Bergsvägen 20, i en gul träfastighet.

– För några år sedan flyttade Eltjänst och lade ner sin butik. Johan Kallin kom hit till Fellingsbro från Köping och köpte den fastigheten, plus flera andra. Därför får vi vara här till en mycket förmånlig hyra, berättar Karl Arne.

Sockenstugan är öppen onsdagar till och med lördagar, några timmar varje dag. Hit kan man titta in för en pratstund, en kopp kaffe med dopp, bläddra i böcker, betrakta konst och liknande.

– Olika föreningar ansvarar för verksamheten enligt ett fastställt schema.

När Länsposten är på besök finns Eva-Lena Larsson och Lena Kallionpää från Fellingsbro-Frövi ishockeyklubb i lokalen och sköter ruljansen.

Och på tal om ishockey måste ju nämnas Knytgubbarna, som fick priset för Årets Eldsjäl i Lindesbergs kommun förra året. Det är ju dessa pensionärer som hjälper barn med det ofta besvärliga jobbet att knyta skridskor.

Många i Fellingsbro Sockenförening är också med i Fellingsbro Hembygds- och Fornminnesförening, vars årsskrifter snyggt ligger uppradade på disken och som kan köpas.

– Hembygdsföreningen tittar bakåt, medan Sockenföreningen försöker se framåt, påtalar Karl Arne.

En viktig funktion i Sockenföreningen utgör även nättidningen Fellingsbro.se. Redaktionen består av fem medarbetare där Elias ben Salem är ansvarig utgivare.

– Hos oss kan man bland annat se vem i Fellingsbro som fyller år varje dag.

Det finns alltid något att skriva om intygar Arne Wikström, som en gång i tiden var med om att starta tidningen Land:

– Varje människa här i Fellingsbro är en levande löpsedel.