Ett riktigt hundliv för Sara

Sara Persson ute på promenad med fem av sina dagishundar.

Textstorlek:

Vid Företagshotellet i Frövi finns bland andra rörelsen Tassa i takt. Och vad är nu detta? Jo, ett hunddagis som drivs av Sara Karlsson.

Hon har drivit hunddagiset i drygt två år nu och detta är precis vad hon ville göra sedan hon gick ut utbildningen på Kvinnersta för nio år sedan. Då som utbildad djurskötare efter tre år.
Vet du hur det gått för de andra i klassen?

– Ja, några känner jag till fortfarande. En har ägt ett hunddagis i Kumla, två jobbar på djurklinik, någon jobbar i hundbutik som trimmare och flera jobbar i grisstall.

Har du alltid haft ett djurintresse?

– Ja, redan när jag föddes fanns en katt i familjen. Mina föräldrar har sagt att det var inte så svårt att gissa vad jag skulle göra här i livet. Djur har alltid lockat mig mer än allt annat.

– Själv har jag haft katt, möss, hamster, degus, gerbil, marsvin och en massa kaniner. Nu har jag förutom mina sex hundar även en häst.

Plus att Sara även har dottern Freja och maken Christian att ta hand om. Familjen bor i Fellingsbro och Sara pendlar alltså varje dag till Frövi.

– Det är en marknadsfråga. I Fellingsbro har det funnits dagis som fått stänga igen på grund av för liten marknad. I Frövi finns ju Billerud-Korsnäs och det lockar ju anställda från många håll. Många som reser till jobbet och då har svårt att ha hunden hemma.

– Det är ju lag på att en hund inte får vara ensam mer än fyra timmar utan tillsyn. Sedan tycker hundägarna att det är skönt de dagar hunden är på dagis för då behöver de inte stressa hem för att rasta en ostimulerad hund. De flesta hundarna är trötta efter en dag på dagis.

Vad är den största tjusningen med att driva ett hunddagis?

– Alla hundarna så klart, med deras alla fantastiska personligheter. Inte en dag är den andra lik och att se den lyckan som utspelas när de kommer på morgonen till dagis. Det värmer i hjärtat att se att de älskar att komma hit.

Hur ser en dag ut på hunddagiset?

– Det är inlämning mellan klockan 6 till 9 på morgonen. Sedan är det promenader från cirka 9 till 12 på förmiddagen. Vid klockan 12 – 13 är det lunch för hundarna. Sedan på eftermiddagen är det rastning vid cirka 13.30 – 16. Ägarna hämtar sina hundar allt ifrån klockan 14 till 17.30, då dagiset stängs.

Max sex stora hundar kan tas med på promenad, sju om det är en mixad skara.

Det blir således långa dagar för Sara, ”ett riktigt hundgöra”. Men brinner man för sin uppgift går allt bra. Tiden går fort när man har roligt.