”Ett län som visar vägen”

Textstorlek:

”Örebro län är ett industrilän som visar vägen.” Det sa näringsminister Mikael Damberg till Länsposten när han gästade sammankomsten ”Smart industri” på Örebro slott.

Näringsministern var en av flera inbjudna för att tala om fram-

tiden för industrin och näringslivet i länet.

– Jätteintressant att vara här. Ett spännande län som på många sätt visar framfötterna.

Och vad tycker du om innovations-

klimatet i länet?

– Att det verkar bra. Det är ett industrilän som visar vägen. Bland de många som har intressanta framtidslösningar så vill jag nämna industrin i Karlskoga och Örebro universitet. Där pågår mycket som leder Sverige vidare in en modern framtid.

Jan Westberg förklarar vad ”Smart industri” är och vad arbetet inom Kungliga Vetenskapsakademin innebär:

– Vi vill verka för samhällets bästa på områden som energi, innovation och utbildning. Vi vill få små och medelstora företag att diskutera kring globaliseringsutmaningen.

– Vi har även en tävling där vi ger ett pris till det företag som gjort årets bästa digitala omställning.

Och hur står sig Örebro län som innovationslän?

– Det finns en mycket rik industritradition. Karlskoga är ett bra exempel. Men här har Örebro län samma generella utmaning som andra län, att få företag att

samverka. Vi kan samtidigt se att stora företag allt mer söker samverkan med små. Det är en stor utmaning för ”arga konkurrenter” att dela med sig av kompetens för att tillsammans möta omvärldens tuffa konkurrens. Det handlar mycket om ledarskapsfrågan.

Regionrådet Irene Lejegren, hur vill ni utveckla Örebro län på industrisidan?

– Vi jobbar väldigt långsiktigt för att stärka industrin. Det handlar om att hitta områden där vi är riktigt bra. Men vi är ett starkt industrinlän. Mer riskkapital behövs dock och vi stöttar entreprenörskapsforum och liknande satsningar. Vi arbetar målmedvetet, hela tiden.

Sofia Larsen, Örebro universitet, hur står sig universitetet när det gäller innovationer?

– Bra Vi ligger långt framme när det gäller forskning kring AI = Artificiell Intelligens. Det är jätteroligt att möta studenter och forskare som jobbar med innovationer. Jag tycker vi är ett av de lärosäten som ligger i framkant här.

Göran Dahlén, Örebros nye näringslivschef:

– En otrolig anda och framtidstro i den här regionen, det här länet. Framtiden ser mycket spännande ut med mycket ny utveckling på gång. Känns jättepositivt.