De satte krydda på maten

Textstorlek:

Nio kockar från kända restauranger i Örebro län tävlade om titeln Årets kock 2018. Vann gjorde Joe Devine, Boo Natur i Hjortkvarn.

En årligen återkommande programpunkt då Travel & Taste anordnar sin rese- och smakmässa på Conventum i Örebro är kockduellen. Så även i år. Nio kockar från kända restauranger i Örebro län gav järnet för att vinna.

Kockarna var uppdelade i två grupper och de hade en timme på sig att laga till fyra portioner, en visningstallrik och varsin till de tre jurymedlemmarna som bestod av Maria Larsson, landshövding, Mikael Amundsson, Mässrestauranger samt Peter Eineren, Sodexo.

Sent på fredagskvällen fick kockarna veta vad varukorgen innehöll. I fjol var det Hjälmargös, men i år blev det kyckling, hjortchorizo och sidfläsk. I mässköket fanns kryddor, örter, rotfrukter, matbröd med mera.

Kockarna startade med fem minuters mellanrum och efter en timme skulle de ha lagt upp sin rätt och serverat juryn som fick smaka på nio helt olika rätter. När de första fem kockarna var klara, startade de fyra sista kockarna.

Bland de tävlande fanns Erik Lindeberg, Bryggerikrogen i Nora. Han var fjolårets vinnare. De andra tävlande var Tommy Nordström, Gastronomic Adventures, Marcus Gefvert, Goda Rum, Sandra Sånebo, Gastro Bar & Kök, Ronny Persson, Scandic Grand Hotel, Anna Nilsson, Katrinelunds Sjökrog & Gästgiveri, Yvonne Holm, Måltidens Hus, Joe Devine Boo Natur, Hanna Martinsson Walvet Bar & Matsal. Konferencier var Davor Zidaric, Lantmännen Unibake Örebro.

Doften spred sig i mässlokalen och juryn hade en tuff uppgift att bland nio vassa kockar välja ut årets kock. De fotograferade tallriken och bedömde, tittade på uppläggning, färg, komposition, smak och textur. Temat på 2018-års tävling var ”Matvinn”.

Efter en stunds överläggning hade juryn enats om vilken rätt de tyckte uppfyllde kraven som fanns och juryns ordförande Maria Larsson kunde delge publiken resultatet.

– Vi har haft ett svårt abete, men det har varit ett privilegium att få äta maten, sade hon.

Årets kock 2018 blev Joe Devine, Boo Natur. Han fick motta vinnarchecken som var en resa för två personer med tåg till Stockholm med övernattning.

Det här var Joes Devines vinnarrätt:

Rostad kyckling med emulsion på sidfläsk, lokal honung, rå svamp, krispig vitlök och smörstekt pesiljerot.