Blodstopp på 45 platser i länet

Textstorlek:

Regionens två blodbussar gör stopp på 45 ställen i länet.
– Våga ta steget och bli blodgivare, säger Pernilla Karlefors, blodbusspersonal.

Blodet rinner i länet. I synnerhet när blodbussen kommer. Den gör stopp i länets samtliga 12 kommuner. De två bussarna har 45 hållplatser och två fasta blodcentraler där de stannar.

När Länsposten kliver in i bussen så har Alexandra Högberg från Fjugesta bänkat sig på britsen. Hon har fyllt 18, miniåldern för att få lämna blod, och hon vet varför hon vill lämna.

– Jag vill göra något för att hjälpa folk. Jag har velat bli blodgivare under flera år, men först nu när jag är 18 kan jag göra det. Känns jättebra att kunna hjälpa till, absolut.

Undersköterskan Eva Andersson har bussen som arbetsplats:

– Först får man anmäla sig, sedan kallas man till USÖ för att testas, om man uppfyller våra kriterier. Jag upplever att det är många unga som anmäler sig, de vill göra en samhällsinsats.

För att få bli givare måste man ha fyllt 18, men inte heller vara över 60. Men de som redan är givare, och fyller 60 och mer, kan fortsätta. De är ju redan registrerade. Man ska även väga minst 50 kilo. Blodvärdet ska vara 125 (g/L) för kvinnor, 135 för män.

Kvinnor får lämna blod tre gånger per år, alltså var fjärde månad. Män får lämna fyra gånger, alltså kallas de var tredje månad.

Pernilla Karlefors är biomedicinsk analytiker och har koll på blodgivarbussarna.

Hon betonar att alla länets kommuner får bussbesök.

– Förutom de 45 hållplatserna så har vi två fasta blodcentraler, nämligen USÖ och Karlskoga lasarett. Vid Lindesberg stannar bussen på lasarettsparkeringen och så får blodgivarna komma dit. Det pågår nämligen ombyggnad av lasarettet.

– En normaldag kommer det 25-30 personer till bussen. Vårt mål är att få ett visst jämnt flöde av givare hela tiden.

– Vi har en bra givarkår, och eftersom vi är ett relativt litet län så är våra kunder ”trogna” och återkommer.

Den som lämnar blod gör det gratis. Enligt rekommendation från WHO ska det vara frivilligt och obetalt.

– Men vi bjuder på fika och en liten symbolisk present.

Och så förstås den givna uppmaningen:

– Våga komma och ge blod. Ta steget. Man behöver inte alls känna oro inför ett sådant beslut. En och annan gör det, men det är obefogat. De som kommer tas om hand på bästa sätt.