Ägg nyttigt och gör påsken

Viktcoach Christina Lundstorp rekommenderar ägg varje dag men också bönsallad kan ingå på påskbordet, menar hon.

Textstorlek:

Det kommer att skalas många ägg under påskhelgen. De små kulorna innehåller mycket som våra kroppar har behov av.
– Ägg är väldigt bra mat, konstaterar viktcoachen Christina Lundstorp.

Påsken har blivit en äggens högtid och ett måste för de flesta på påskbordet. Upprinnelsen till att vi just under påsken äter mycket ägg sägas bero på påskfastan.

– Det var förbjudet att äta ägg under den 40 dagar långa fastan före påsk, något man tog igen senare under påsken, berättar Christina Lundstorp, sjuksköterska och kostrådgivare som numera ägnar sin tid till att vara viktcoach.

En sanning var förstås att hönorna, även under förbudstiden för folket att äta ägg, värpte sina ovala läckerheter. Tillgången var därför stor i påsketid.

Men det var inte för så länge sedan som vi tvåbenta varelser varnades för att det skulle vara farligt att äta för mycket ägg. Våra kolesterol-värden kunde bli alltför höga för att vara nyttigt för kroppen.

– Det berodde ju på att man trodde att kolesterolet var livsfarligt, i dag vet man att det inte är så, säger Christina.

Kroppen producerar själv kolesterol, men när vi äter mat med det ämnet så minskar kroppen automatiskt sin egen produktion för att hålla rätt balans.

– Kroppen är mycket listigare än vi tror, konstaterar Christina med tillägget att det är positivt och nyttigt att äta mycket ägg.

Det finns förstås undantag från den regeln och gäller då främst dem som har, eller löper risk, för hjärt- och kärlsjukdomar. Där är rekomendationen 3-4 ägg i veckan.

Dessutom finns det de som är överkänsliga för ägg och de ska naturligtvis inte heller äta ägg.

Men för övriga är äggintag bara av godo, menar viktcoach Lundstorp.

– Man kan äta flera ägg om dagen. Ägg är väldigt nyttig mat.

– De innehåller mycket bra, som vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Christina är en av dem som tror på att vi ska äta lite mindre med proteiner än vi gör. Ägg innehåller dock inte så mycket proteiner som vi tror, menar hon.

– Men vi kan äta mindre med rött kött och istället äta fisk, fågel och växtprotein som bönor, linser och ärtor, förklarar hon.

Hon tipsar därför gärna om ett nytt inslag som kan vara ett väl så bra alternativ på festbordet:

– Gör en bönsallad med dill, den är jättegod till laxen och kan vara en nyhet på påskbordet.

Då bjuder vi väl på receptet till Christinas bönsallad:

1 burk/tetrapack bönor

1 tunt skivad rödlök

2 tärnade tomater

1/2 liten burk majskorn

1 knippe dill, grovt hackad

1 citron – saften

3 msk olivolja, salt och peppar

Lycka till och smaklig påsk med både ägg och sallad.