Fortsatt brist på pellets

Textstorlek:

Det råder fortfarande brist på bränslepellets. ”Vi kommer inte kunna leverera särskilt mycket före påsk.
Det kommer exempelvis inte bli några leveranser till varu-
husen innan månadskiftet. Men sedan kommer det att ordna upp sig”, säger Kent Torwald, vd på Laxå-pellets,
i Röfors.

De som vant sig vid att köpa pellets i säckar exempelvis på byggvaruhus har fått problem, speciellt nu när det är kallt. På bland annat Bauhaus meddelar man att pelletsen är slut för säsongen.

I länet har de allra flesta större

varuhus som säljer pellets helt slut och har haft det i flera veckor.

Det är flera faktorer som gör att det just nu råder rejäl brist på pellets. Kent Torwald berättar.

– Just nu går fabriken för fullt. Men kylan gör att vi har 50–100 procent högre efterfrågan än vad som är normalt så här års. Det gör att allt vi producerar går ut direkt. Vi kan inte fylla lager. Vi kan liksom inte producera för de dagar vi redan passerat, fortsätter Kent Torwald.

Det som ställt till problem är det faktum att det var mycket blött och regnigt tidigare i höst och vinter. Det gällde både Sverige, men också Finland och Baltikum. Det gjorde att avverkningarna i skogen stannade av. Det gjorde i sin tur att sågverken fick dåligt med råvara. I andra änden av av sågverken finns pellets-

fabrikerna, däribland Laxå Pellets, som köper sågspån från sågverk som råvara för sin pelletsproduktion.

– Sedan kom istället den köldknäpp som fortfarande varar. Då hade vi ingen pellets i lager. Nu kör vi för fullt. Vi har alla råvara vi behöver, men produktionstappet tidigare i kombination med köldknäppen har gjort att vi inte lyckats producera så mycket att vi kunnat täcka upp bristen än.

Som grädde på moset finns en logistikproblem som ställer till det. Bulkleveranser av pellets till exempelvis industrier körs med samma bilar som kör foder. Brist på grovfoder gör att det i stället körs mer kraftfoder till jord-

brukare, vilket påverkar även

pelletstransporter.

De bilar som kör spån kör också för fullt för att täcka upp den brist på flis som uppstod i massabruken, på grund av vädret tidigare.

Dessutom är det så att många stora värmeverk toppar med pellets när det blir kallare. Inte minst de som eldar sopor. Vid en köldknäpp beställer de stora mängder pellets. Ofta dessutom med kort framförhållning. Det har också bidragit till bristen.

– Så man kan utan tvekan säga att det är många faktorer som bidragit till lite brist på pellets den här gången. Många av de kunder som eldar pellets beställer hem och har i reserv. Det är de som

köper på varuhus, eller ringer hem leveranser när det tar slut som drabbats.

– Men som sagt, runt påsk, månadskiftet, kommer det, med stigande temperaturer, att ordna sig.

Laxåpellets fabrik i Röfors levererar ungefär 80 000 ton pellets per år. Det är fem procent av den svenska marknaden. Råvaran kommer från sågverk i Närke och Värmland.

Fabriken ägs till 100 procent av OK, ligger i det industriområde där det förr fanns en spånskivefabrik.