Tv-spel och bin under samma tak

Otto och Susanna Kivling driver företag både inom spelutveckling och biodling. Företagen heter Vibynary och Viby Bin
Textstorlek:
– Jag började programmera datorer redan som nioåring. Som professionell programerare har jag varit aktiv i ungefär 20 år, de senaste 11 som spelutvecklare, berättar Otto Kivling.
Spelutvecklandet och utbildningen har tagit Susanna och Otto lite varstans i världen.
– På 14 år har vi flyttat tio gånger. Vi har bott bland annat i Linköping, Uppsala, Helsingsfors och Amsterdam När vår äldsta dotter föddes insåg vi att om, vi skulle ut i världen, skulle vi göra det då, innan hon skulle börja skolan. Då hamnade vi i Amsterdam, där vi bodde på husbåt. Jag arbetade åt ett större spelbolag som ingår i Sony. Vi utvecklade bland annat ett spel som följde med när spelkonsollen Playstation 4 lanserades.
Susanna har under åren hunnit utbilda sig till husdjursagronom och nu på slutet, även som yrkesmässig biodlare.

Nu när Emma ska börja
i skolan var det dags att återvända hem, hitta en stabil plats i tillvaron för skolan.
– Vi satte skolan som en tidsgräns. Vi vill inte ha rotlösa barn. Vi vill nu kunna styra lite mer över tillvaron. Vi har ju hunnit få två barn till. Den yngsta dottern föddes så sent som i januari, berättar Otto .
– Som spelutvecklare jobbar man en del, ibland 70-80 timmar i veckan. Jag missade min äldsta dotters treårs-tid. Nu vill jag styra mer själv över tiden, finnas tillhands mer, säger han.
Konkret innebär det att Otto är fristående konsult åt spelutvecklingsföretaget Remedy, baserat i Esbo, nära Helsingfors.
– Jag har ett bra avtal. De betalar resor dit, och uppehälle. Jag kan åka dit kanske var annan månad, ha möte, vara social med mina arbetskamrater och vara med på fredagsbastu. I det dagliga kan jag finnas på plats för barnen, hämta på dagis och ändå jobba, menar Otto.
Även om det är Susanna som till största delen kommer att ägna sig åt biodlandet är det något båda är intresserade av. Otto växte upp med biodling.
– Ottos Pappa, Sven, var under många år välkänd biodlare här i Viby. Vi har övertagit en del av det som fanns kvar och jag ska nu fortsätta satsa, utveckla. Vi vintrade in 28 samhällen.
Målet är att kunna leva på detta. Så ett första mål är 150 bisamhällen, Jag ska förädla honung själv och även skörda pollen och så kallade bibröd. Binas eget sätt att med fermentering lagra pollen, berättar Susanna. Det är en populärt proteinrikt, naturligt kosttillskott för hälsomedvetna.
Ett problem man fundera och jobbar kring är att biodling är rätt tungt.
– Systemen är ofta rätt orationella och kräver tunga lyft. Att ta ner en tung honungslåda från en hög kup-stapel sliter på kroppen. Här funderar vi kring olika lösningar.
Ofta blir det olika system när man köper ny och begagnad utrustning och övertar samhällen. Det gör det hela mindre rationellt.
Otto är också mycket intresserad av automatisering i hemmiljö. Något man kommer att försöka utveckla och koppla till biodlingen.
– Här finns många tankar. Det Skulle exempelvis vara bra att kunna övervaka exempelvis honungstillväxten i kupor med vågceller och tepmperaturgivare. Med små enkla standardkomponenter skulle man också kunna övervaka binas hälsa.
– Helt klart är ocksåatt vi kommer jobba med sorthonung, säger Susanna.
Det innebär att man skördar oftare, men mindre volymer. Då blir det mindre tungt.
– Man plockar så att säga ut honungen efter varje blomperiod. Då får man olika smaker, sorter, beroende var bina hämtat pollen.
Lokalproducerad honung är i ropet.
– Ja, alla verkar vilja ha lokal honung, det gör det här till ett jätteroligt projekt, säger Susanna.
Otto avslutar med en lite efterlysning.
– Jag vill gärna skapa nätverk med andra som ägnar sig åt teknik, automatisering och liknande häri området. Jag söker kontakt med andra som jobbar med sådant.