Prinsessa namngav korv

Här i Kumla låg en gång korvfabriken. Peter Lithell pekar ut platsen.
Textstorlek:

Victoria är minst sagt omtyckt som kronprinsessa. Och Estelle som prinsessa.
Men det fanns en tid då en svensk prinsessa som hette Sibylla var så populär att hon fick ge namn åt – en korv!

Oskar Lithell hette han, mannen som skapade en korvindustri som än idag ger Närke flera hundra arbetstillfällen. Inte minst då i Sköllersta.

Det är 111 år sedan nu som han började verksamheten i all blygsamhet i Kumla. 1907 var alltså året. Men 1932 kom den stora revolutionen – varmkorven.

Den skulle med tiden bli ett av landets mest folkkära varumärken. Men så var det också en prinsessa, och tänkt blivande drottning, som fick ge namn åt korven.

Så resonerade Oskar Lithell 1932. Sibylla var namnet.

Kronprinsen hette Gustav Adolf, född 1906, och far till vår nuvarande kung. Det var Gustav Adolf som i framtiden skulle ärva kungatiteln, och hans maka skulle därmed bli drottning Sibylla av Sverige. Så var det tänkt.

Men annat kom i vägen. En hemsk flygolycka på Kastrup 1947 ändade Gustav Adolfs liv. Därmed kom Sibylla heller aldrig att bli drottning. Hon förblev ”prinsessan Sibylla” resten av sitt liv.

Tragedin var total när det hände, och vår nuvarande kung (född 1946) miste sin far så tidigt att han inte ens hann få någon minnesbild av honom.

Men namnet Sibylla på korven blev kvar. Varumärket lever än.

Korvfabriken låg i Kumla, och flyttades mot slutet av 50-talet till Sköllersta. Där finns den kvar än idag. Och där gör man än idag ”bekvämmat”, som det hette med 30-talets terminologi när varmkorven introducerades.

En som minns Oskar Lithell är sonsonen Peter Lithell:

– Han var en mycket mycket godhjärtad människa. Och disträ. Jag har underbara minnen av honom som en duktig entreprenör och härlig medmänniska.

– Jag, som många många andra, sommarjobbade förstås på ”korven” några år. Det gjorde väl nästan ”alla” ungdomar i Kumla på den tiden, sedan i Sköllersta.

Från början serverades varmkorv från små vagnar. Det är grunden till dagens snabbmatsrestauranger. Korven fick vara ohotad till mot slutet av 50-talet då så kallade stekburgare lanserades, med bröd, senap, ketchup och lök. Alltså föregångaren till dagens hamburgare.

För övrigt så stod det här i i ett nöjesreportage från Västernärke, i början på 30-talet:

”Bland attraktionerna märktes varm korv och cykelställ”.

Kraven var inte så stora då.

Prinsessan Sibylla levde 1908-1972. Hon fick fyra döttrar och en son. Den senare alltså Carl XVI Gustaf.