Populära musikstunder i Kumla

Allt lika uppskattad underhållare är Håkan Isacsson.
Textstorlek:

arje fredagseftermiddag fylls samlingssalen på Kvarngården till sista plats. Då blir det underhållning och kaffeservering. Nyligen var det Håkan Isacsson som förgyllde stunden.

De kommer från alla håll till Kvarngården, både boende där och runt om i Kumlatrakten. Musikcaféerna som anordnas under några eftermiddagstimmar är populära. Många kända sångare och musikanter har uppträtt där.

Varje fredagseftermiddag fylls samlingssalen på Kvarngården till sista plats. Då blir det underhållning och kaffeservering. Nyligen var det Håkan Isacsson som förgyllde stunden.

De kommer från alla håll till Kvarngården, både boende där och runt om i Kumlatrakten. Musikcaféerna som anordnas under några eftermiddagstimmar är populära. Många kända sångare och musikanter har uppträtt där.

I fredags var det den alltid lika omtyckta trubaduren Håkan Isacsson från Hampetorp som kom med sin gitarr och sjöng, spelade och berättade en och annan historia.

Det här var inte första gången som Håkan besökte Kvarngården, han har varit där några gånger tidigare, och kommer ihåg när pianot stod längre ner i salen. Inte framme vid fönstret som nu.

Håkan tog de över 100 cafégästerna med på sångens vingar, både i Närke och även i en sång på utländska, som han valde att presentera i sitt sångprogram.

–Det är så trevligt att få komma hit i hjärtat av Närke. Man kan inte vara mer centralt än i Kumla, svarade Håkan på välkomsthälsningen.

Någon som känner till länet väl är Håkan då han blir anlitad att komma för att sjunga och spela, men också förrätta begravningar, vigslar och andra samlingar inom frikyrkan. Håkan är född, och har vuxit upp, i Örebro men föräldrarna hade sommarstuga vid Hjälmarens strand.

Redan som 10-åring började han som goss-sopran och 1969 gav han ut en skiva tillsammans med storebror Anders. Doktor Anders som pratar i Länsradion varannan tisdag.

Det har under årens gång blivit fler skivinspelningar för Håkan och för några år sedan kom han ut med CD:n, ”Isacsson Fragment”. På skivan finns sju sånger där Håkan står för både text och musik.

Även om det är gitarren som är Håkans resesällskap så inledde han cafestunden med att spela på piano och det blev ”En sång, en gång för länge sedan”. Håkan lyfter gärna fram den andliga sångskatten som ”Tänk att få vakna” och sedan blev det den finska folkmelodin vid ”Roine strand”.

Om Håkan oftast sjunger andras sånger och visor, så har han skrivit text och musik till några egna sånger. Två av dem framförde han och det var ”Närke, slätt så vid” samt ”Termos, baguette och camembert”.

På repertoaren fanns även Lapp-Lisas älskade ”Barnatro”, och Harry Brandelius ”Barndomshemmet”. Ja, det blev ett variationsrikt program.

Håkan Isacsson uppmanade gästerna att sjunga med så det hördes ända bort till Säbylund.

En stunds uppehåll gjordes för kaffedrickning och försäljning av åror till blomsterlotteriet. Sista fredagen i varje månad anordnas alltid ett lotteri.

Dragningen förrättades innan det var dags att bryta upp.

Musikcaféets program framöver:

Fredag 2 februari blir det underhållning av Lotta Martinsson, den 9 februari gästar Lasse Luthman och Pär Björk. Fredag 16 februari underhåller Trio Tuo.

En vecka senare den 23:e tar Kvarngårdskören hand om ord och ton.

Ni som redan idag torsdag vill lyssna på sång och musik, kan göra det klockan 14 då Kilsbergssångarna kommer och underhåller.

Vill man äta nygräddade våfflor, ja då serveras de tisdagarna 13 och 27 februari mellan klockan 10-11 samt 13-15.