Per Söderberg är nestor som tv-producent

Per Söderberg, präst och TV-producent med mängder av helgsmålsringningar och TV-gudstjänster i bagaget.
Textstorlek:

Namnet är Per Söderberg. Han är snudd på legendarisk. Redan 1975 producerade han sin första gudstjänst för SVT.

– Gudstjänsterna i SVT är inte hotade. Men sköra, många ”smygtittar” på TV-gudstjänsten, menar han.

 

Det känns som igår, men ändå är det nu flera år sedan Per Söderberg slutade producera helgmålsbön och gudstjänster för tv. Istället har hans son Johannes Söderberg tagit över det arbetet.

– Jag propsade inte alls på att han skulle göra det. Verkligen inte. Det var han själv som valde att bli både präst och tv-producent.

– Jag är förvisso part i målet, men jag tycker han gör det bra, om jag får säga det.

1975 gjorde han sitt första inslag för SVT. Och här blivit något av en legendar inom gebitet.

Det första programmet han var producent för var ett tv-program från Kumla kyrka, inför första advent, och det var just 1975.

Men han var långt ifrån först. Ända sedan mitten av 1950-talet har SVT sänt gudstjänster och kristna program, inom ramen för public service.

Det blev med åren runt ett par hundra helgmålsringningar och runt 90 gudstjänster, signerade Per Söderberg.

– Det här är faktiskt SVT:s äldsta programserie.

Vi frågar Per Söderberg: Vad är största skillnaden då mot nu?

– Då åkte vi ut med en stor buss och filmade för en gudstjänst. Vi var sexton i teamet, fyra av oss åkte ut på plats och filmade.

– Nu filmar man till fyra gudstjänster på en gång, och sedan klipps materialet ihop.

– En annan stor skillnad är att vi på min tid levde efter regeln HBK. Det hade betydelsen: Huvudsaken Bilden Kommer.

– Numera filmar man mera diskret. Bilder på personer ska passa in i innehållet. Filmen följer mera aktivt med i vad som händer. Exempelvis förlåtelsen.

Är det likadant med sändningarna av helgmålsringningarna?

– Absolut. Där är skillnaden stor då mot nu. På min tid byggde jag upp ett tema, som anknöt till just den söndagen. Idag är det mera ”gubbe eller gumma” framför kameran. Det kan bli väldigt bra, men även mindre bra.

Hur många tittare har en tv-gudstjänst en vanlig söndag?

– Helgmålet har runt tre procent av tittarna. Det är ett par hundra tusen. Gudstjänsterna samlar runt 100.000 tittare.

– Det här är Sveriges i särklass största gudstjänstevenemang. Jag brukar lite lättsamt säga att det är lika många som ser på tv, som sammantaget går i kyrkorna en vanlig söndag.

Vilka är det då som tittar? Bara äldre, eller andra också?

– Inte minst alla som inte kan komma till kyrkorna, av olika skäl. Sedan har vi många smygtittare. Alltså de som inte vågar eller inte vill gå till en vanlig kyrka. Det är lättare, och mer anonymt, att sätta sig framför tv:n och titta.

– Här kan man säga att tv-rutan blir som ett kyrkans nyckelhål till allmänheten.

– Jag håller inte med Uppsalaprofessorn Thord Pettersson som menar att de här gudstjänsterna bidrar till sekulariseringen, därför att de dels håller folk hemma, dels passiviserar. Enligt min bild, så stämmer det inte.

Hur ser då framtiden ut för tv-gudstjänsterna? Frågan är motiverad med tanke på hur det skärs ner på sådana här områden.

– De är inte hotade. Men det kan bli lite skört, om jag säger så. Jag har pratat med Johannes (sonen) om det. Han säger; ”Vi tar en vecka i taget”.

– Vi kan väl säga att Gud behöver inte tv, men tv behöver Gud. Alltså behöver SVT visa gudstjänster för att verkligen visa att man är ett public service-bolag.

– Public service ska göra program för alla, och här kan man visa att man gör det. ”Titta, vi gör program för alla”.

Till sist, vad gör du idag, nu här inte producentrollen pockar på?

– Predikar lite, typ tre fyra gånger per halvår. Jag prästvigdes 1961. Men vill gärna hålla på lite fortfarande. Skriver på ett drama, men mest för mig själv. Jag ”brottas” med det, och det vill till om det ska bli klart, säger han och ler.

– Och så finns jag till hans när sonen ringer och frågar; ”Vad tyckte du om programmet?”. Några råd kan jag väl ännu ge, i all ödmjukhet.

– Jag är hellre bakom kameran än framför, avslutar nestorn.