”Man kan mer än man tror”

Margatetha och Lennart Thyr i Kumla planerar nya resor i Europa och Asien. Både tillsammans och var för sig.

Textstorlek:

Med rubrikens ord uppmanar Margaretha och Lennart Thyr till ökat resande och motionerande. I 22 år har de varje år åkt på cykel- och vandringsresor tillsammans.

Dessutom tillkommer en mängd resor som gjorts på egen hand, utan varandras sällskap.

– Nu i april till exempel ska jag åka på en resa till Indien. Jag ska så småningom sy ihop en resa åt föreningen Scandinavian Geographic Society, SGS, och åker dit för att rekongnocera, säger Margaretha.

– Och jag har läst en bok av Peter May om den skotska ögruppen Yttre Hebriderna, och blivit väldigt inspirerad av den levande beskrivningen av naturen och befolkningen. Dit skulle jag vilja åka och cykla, säger Lennart.

Gemensamt för parets resor har varit att stora delar bestått av vandring- och cykelturer. För de gillar verkligen att vistas ute och ta sig långsamt fram.

– Jag är väl inte så där överdrivet sportig av mig, och brukar bara träna inför resorna någon vecka i förväg. Lennart däremot cyklar och åker skidor regelbundet, upplyser Margaretha.

Han har deltagit i det italienska skidloppet Marcialonga, plus andra skidlopp runt om i Europa.

– Min dröm är att göra en jorden runt-resa med cykel, båt och tåg. Jag gillar egentligen inte att flyga, avslöjar Lennart.

För tio år sedan gjorde han en cykelresa från Sverige ner till vallfartsorten Santiago de Compostela, i nordvästra Spanien. En liten nätt resa på 400 mil, enkel resa, som ju inte är så enkel egentligen.

Dessutom har han vid ett annat tillfälle vandrat pilgrimsleden från fransk-spanska gränsen till Santiago de Compostela, en tripp på 80 mil. Lennart berättar att bortemot 250 000 personer årligen brukar gå samma led.

– Det finns olika anledningar till att folk antar sådana utmaningar i sitt liv. En del kanske vill hitta sig själv, andra kanske har gått in i väggen eller upplevt någon slags kris eller vändning i sitt liv. För egen del hade jag nyss gått i pension och kände att jag ville fundera på kommande pensionärsliv, upplyser Lennart.

Nu är det ju inte vem som helst som ger sig ut på liknande äventyr. En förutsättning är att man känner sig trygg i sig själv, och både Lennart och Margaretha utstrålar självförtroende.

En bra egenskap är också att vara något så när utåtriktat och gärna vill få kontakt med folk.

– Jag har fått vänner för livet under mina cykel- och fotvandringar. Under långa sträckor vandrar man i grupp om man så vill. Det är både européer, amerikanare och asiater.

Lennart har även varit runt och föreläst om sina turer, på 10 – 15 ställen hos föreningar och sammanslutningar.

Sedan dess har han också fått med sig hustru Margaretha på den speciella turen till Santiago de Compostela. I höstas gjorde de en cykeltur från Lissabon och dit.

Hon har annars haft många uppdrag åt lokala resebyråer i Örebro län, och varit reseledare till många platser i Europa och Asien.

– Under de sex senaste åren har jag varit reseledare till Nepal. Men tidigare har jag även varit i Kina och Indien vid flera tillfällen.

En bok som inspirerat henne väldigt mycket är Axel Odelbergs ”Äventyr på riktigt – berättelsen om upptäckaren Sven Hedin”. Hedin som blev den siste svensk att adlas.

– Han upprättade kartor över de så kallade Sidenvägarna och Taklamakanöknen, påtalar Margaretha. Den boken resulterade i en resa landvägen genom Kina från den gamla huvudstaden Xian till Kinas västra gräns och en färd över Taklamakanöknen.

Själv har hon vid ett tillfälle gjort en jorden runt-resa. Men inte en ”riktig” som hon säger.

– Visst åkte vi runt jordklotet, men vi besökte aldrig Syd-Amerika eller Afrika.

– Ibland när vi är ute och åker är det en del som vill veta hur gamla vi är. Kanske att det är ovanligt att resa som vi gör.

Men 72 och 73 år är ingen ålder, även om de numera på sina cykelresor tar in på vandrarhem och bed & breakfast, istället för att tälta.

Visst har det hänt olika saker under resorna, men det är problem som hittills gått att lösa. Och peppar, peppar, de har aldrig blivit rånade.

Vill ni berätta mer om reseföreningen SGS?

– Vi är medlemmar i denna trevliga förening som bildades 1988 av ett antal resenärer som gärna ville utveckla sitt eget resande och framför allt få kontakt med likasinnade runt om i Skandinavien, upplyser Margaretha.

– Föreningen har växt sakta men säkert genom att medlemmar har berättat för andra reseintresserade om dess verksamhet, avslutar Lennart.