Jonas skidar för ny orgel

Så ofta tillfälle ges tar kyrkoherde Jonas Ahlsson en skidrunda.
Textstorlek:

Kyrkoherde Jonas Ahlsson ska om några veckor köra Vasaloppet. Han gör det dels för att han tycker om utmaningar och motion men också för att hjälpa till att samla in pengar till en ny orgel.

Första söndagen i mars är det dags för årets Vasalopp som är världens äldsta och största långlopp på skidor. En av alla 15 800 åkare är kyrkoherden i Hallsbergs församling, Jonas Ahlsson.

När det gäller att vara med i olika utmaningar är det inget nytt för Jonas. Han brukar åka mycket skidor och har kört ett Vasalopp år 2016. Året därpå 2017 blev det inte något skidlopp, men väl både Vansbrosimmet, Lidingöloppet samt Vätternrundan.

Jonas har klarat av den svenska klassikern med både skidåkning, simning, cykling och att springa långt. Cykling är lite Jonas grej, för han har deltagit i Vätternrundan sex gånger och cyklar gärna från hemmet i Åbytorp till jobbet i Hallsberg.
Hur var det att köra första Vasaloppet?
– Jag hade 28 mils skidåkning i kroppen då och kom i mål någonstans mellan 8000-9000:de på en tid på 9 timmar och 45 minuter. Önskvärt vore att ha 40-50 mil, men Jonas siktar på att komma upp i 30 mil.
– Den sista milen är den mest lättåkta eftersom det är flackt och går nerför, men den gick långsammast, för jag hade tagit ut mig så mycket då.

I år ska jag tänka på ett annat sätt. Det gäller också att stanna och fylla på vid alla stationerna, berättar Jonas.

Har du åkt mycket skidor?

– Som barn åkte jag längskidor, och började åka slalom som tonåring. Sedan blev det uppehåll en del år, men sedan tog jag upp det igen, för det är väldigt roligt. Jag är medlem i Kumla Skidförening.
Hur ser Vasaloppssöndagen ut, innan starten går?
– Jag och mina bröder åker upp redan på fredagen. Lillebror är med och skjutsar men storebror tävlar, men han hör till eliten och har kört 8-10 gånger. Jag är en glad motionär som tycker om att ha kul, prata lite och vara folklig i spåret.
– Tidigt på söndagsmorgonen, redan mellan 4-5 går vi upp då och placerar vi ut skidorna för att få en hygglig startplats. Sedan äter vi gröt och fyller på näring.
Jonas, du åker inte Vasaloppet bara för motion, vad vill du mer med loppet?

– Vi har en dålig orgel i Adventskyrkan och behöver en ny. Det är mycket konserter och då behövs ett bättre instrument, så jag tänkte att de som vill kan satsa 100 kronor per gissning på hur lång tid jag åker på, genom att Swisha till 1235557210 och märka med, orgel.

Vad vinner den som gissar rätt?

– Den som gissar rätt på min åktid i Vasaloppet bjuder jag på en tre-rätters lunch på Restaurangskolan i Hallsberg.
Någon gång på 1990-talet restaurerades orgeln, men det blev inte så bra kvalitet. Nu efter 20 år är den dålig och pengar behövs för en ny. Ett sätt är Jonas vasalopp, ett annat är att privatpersoner och företag får skänka pengar och få sitt namn på en orgelpipa, samt lån med mera.
Lycka till i skidspåret på den 90 km långa sträckan mellan Bergaby by i Sälen till Mora och med insamlingen till orgeln.