Fritt fram i dag!

Fritt fram i morgon!
Textstorlek:

I morgon är det fritt fram att avnjuta årets första första semla. En del håller på traditionen att vänta till fettisdagen, medan andra börjar redan vid jultid. I dag är det hur som helst fritt fram, i dag infaller fettisdagen.

Enligt traditionen får man under och efter fettisdagen, äta semlor eller fettisdagsbulle, fastlagsbulle och hetvägg som den gräddfyllda vetebullen också kallas.
Fettisdagen hör ihop med påskfastan. Den tid på våren då kött och sprit var förbjudet.

Det gällde att äta upp sig innan de 40 dagarna av fasta samt sex söndagar, då folket inte behövde fasta.

Från början var detta bakverk ett fint bakverk för de bättre ställda i samhället. De fattiga hade inte råd med vitt vetemjöl. Idag är det många som börjar äta semlor redan innan julen. Butiker och konditorier börjar väldigt tidigt med semlor.

Hur vi väljer att äta semlan skiljer sig från person till person, kanske lite ålder också.

Förr var det nästan bara varm mjölk som förekom. Idag äter många semlan till en kopp kaffe, medan andra vill ha varm mjölk till sin bulle,

I konditoriernas fönster kan vi se många variationer på semlor, med runt lock, trekant eller kanske rent av hjärtformat lock. Även fyllningen varierar. En del föredrar vaniljkräm istället för mandelmssa.

Vid någon undersökning visade det sig att de traditionella semlorna med mandelmassa och grädde ligger i topp. Mandelmassan är viktig, liksom den vispade grädden. Vad gäller florsocker på locket så vill 72 procent att det ska finnas. Vetedegen får gärna vara smaksatt med kardemumma.

Bara under fettisdagen äter vi svenskar cirka 5 miljoner semlor, men visste ni att ända fram till 1960-talet var det förbjudet att sälja semlor på andra tider än fettisdagen.

I januari 1952 fick ett par bagare i Malmö böta för att de började sälja semlor för tidigt. Idag behöver ingen böta.

En kung som älskade semlor var svenske kungen Adolf Fredrik. Ja det sägs att han åt ihjäl sig på semlor.

Fettisdagen den 12 februari 1771 intog han först ostron sedan surkål, kött med rovor, hummer, kaviar, böckling och champagne.

Därefter frossade han loss i semlor som aldrig förr. Efter måltiden gav han upp ett skrik och livslågan släcktes.