Förbudssverige levererar

Textstorlek:

Veckans snackisar har handlat om nya förbud som ska hålla oss i skinnet. Bo(v)verket har retat gallfeber på nästan alla med att förbjuda gamla vedspisar och kaminer att nyinstalleras. Och ja, visst känns det som att sila mygg och svälja kameler. Lite som att säga att korna fiser så mycket så vi måste sluta äta biff. Hur mycket det faktiskt bidrar till miljöförstöringen får man inte reda på när man läser informationen på Boverkets hemsida. Det verkar inte som om någon sådan utredning har gjorts.

Man har alltså inte ställt de här utsläppen i rimlig jämförelse med annan miljöförstörande verksamhet och kommit fram till att något måste göras. Man konstaterar att tusen personer dör varje år av rökgaser, utan att förklara hur man kommit fram till siffran. Plättlätt är det dock att förstå att det handlar om anpassning till EU-regler. Man kan läsa att reglerna inte gäller öppna spisar. Enligt Boverket beror det på att en öppen spis är en del av huset och därför inte behöver några utsläppsregler. Meningen ”Det finns nytillverkade vedspisar som inte behöver el för att fungera” finns också att läsa där. Logiken och rimligheten i de senare meningarna måste man nog vara centralbyråkrat för att förstå.

Snackis nummer två handlar också om rök, om än av en annan typ. Det är rökförbudet för uteserveringar som Folkhälsomyndigheten föreslår. Här går diskussionerna höga. De flesta är för förbudet och det var väl väntat. De som är emot påpekar gärna att Folkhälsomyndigheten har en rad andra mer angelägna uppdrag än att försöka få vuxna människor som konsumerar en laglig produkt att låta bli det. Nog kommer folk att stå precis utanför uteserveringen och röka likt förbenat. Så de som blir oxtokiga av att känna röklukten kommer säkerligen fortfarande att vara det och inte tror jag att förbudet får värst många att sluta röka.

Den här förbudshysterin får mig att tänka på flera saker som faktiskt borde förbjudas. Hoppas någon statlig myndighet kommer till skott inom kort med detta, för så här kan vi inte ha det!

Fetma. Särskilt sådan som orsakas av för hög sockerkonsumtion. Den borde verkligen Folkhälsomyndigheten komma på någon fiffig lag emot.

Fakeinlägg. Facebookmeddelanden av typen ”våra-pensionärer-får-bara-7500-i-månaden-men-en-flykting-får-14000”. Kan man inte tillsätta en ”fake-news-myndighet” som kan stoppa sånt? Borde väl vara lätt i ett så välutvecklat förbudsland som Sverige.

Extremister av alla slag, typ rasister, religiösa knäppskallar, homofober, veganer och dom som antingen älskar eller hatar vargen överdrivet mycket. Lagomlagen kan den heta, lagen som ska reglera detta. Vi kan stoppa in fattigdom och cancer där också, det är ju helt befängt att det inte redan är förbjudet.

Mygg och knott. Kanske inte skulle förbjudas helt eftersom det säkert finns någon typ av fågel som skulle hotas av utrotning om de försvann, men halvera antalet skulle man väl kunna.

Jag avslutar med Lasse Stefanz. Jag har aldrig begripit varför dom måste finnas.

Plus: Litet hopp för BB-öppet i Karlskoga nästa sommar

Minus: Regionpolitikernas lama förklaringar inför sommarens BB-stängning i Karlskoga

Titti Hansson