De slöjdar med olika teman

Vid workshopen fick deltagarna sy nåldynor med olika tekniker på kanterna.
Textstorlek:

Utställningen ”Omslöjd” när samlat möter nytt, har visats på Örebro läns Museum. I lördags avslutades utställningen med en workshop där deltagrna fick prova på olika tekniker.

En trappa ner, i skaparrummet på Örebro läns museum, var det full aktivitet. Det är lördag eftermiddag och workshop. Hit har ett tiotal kvinnor kommit för att delta i workshopen på temat textila avslutningar.
Ledare för gruppen är länshemslöjdskonsulent Lina Jatko. Hon har plockat med sig olika material. Garner i olika färger, tyger och annat som kan behövas för att skapa ett handaarbete. Där fanns också litteratur om broderier med mera.

Tanken var att deltagarna skulle göra varsin nåldyna av två fyrkantiga, grå filtlappar. De kan sys ihop på olika sätt och med dekorationer runt om, eller i hörnen.

Fyra tekniker visade Lina på som att sätta tofsar i varje hörn, eller kanske runda garnbollar som man gör över runda pappskivor som fylls med garn, men det finns fler alternativ. Nåldynorna fylls med vadd och den som ville kunde brodera något mönster på nåldynan.
Innan workshopen började guidade Lina, som är projektledare, runt på utställningen ”omslöjd” som har visats på museet från 23 september ifjol och fram tills i söndags. Där visades hantverk i olika material och tekniker, både inom mjuk- som hårdslöjd.
Utställningen ”omslöjd” var ett resultat av slöjdprojektet Lika Unika som är ett samarbete mellan Örebro läns Museum och Örebro läns slöjdförening.
I utställningen visades föremål, tankar och känslor som uppstått vid mötet mellan historia och nyskapande.

Örebro läns slöjdförening kommer genom en jury att premiera tre slöjdare i utställningen.

De flesta av alstren kom från privatpersoner, men det första som mötte besökarna var en ställning med träcirklar. Det är elever på grundskolan i tvärgrupp årskurs 1-9 på Adolfsbergsskolan som under vårterminen 2017 har jobbat med ett verk i kombinationen bild och slöjd.
Alla eleverna fick göra varsin cirkel genom att forma faner. På utsidan behölls träets naturliga färg, men cirkelns insida skulle symbolisera varje elevs personlighet och intresse.
Projektet har gett eleverna möjlighet att uttrycka och visa upp sin skaparförmåga i det offentliga rummet. Utställningens så varierade alster visar på stort utrymme för hur man kan skapa vackra verk av olika material.
I anslutning till utställningen har hållits evenemang som stickträffar med mera.