Våren sjuder av verksamhet i hembygden

Hembygdsgården i Dammtorp klädd i vinterskrud.
Textstorlek:

Ett nytt hembygdsår står för dörren. Det gäller att hitta trevliga programpunkter som lockar både nya och gamla besökare.

Just nu, i dessa dagar, är det många män och kvinnor i olika styrelser som lägger pannorna i djupa veck. Det är tid att fundera ut vårens och sommarens verksamhet i hembygdsföreningar och andra föreningar.

Det gäller att få ihop ett program som passar alla, både barn och vuxna, gammal som ung. Några som redan är klara med sitt program är Tiveds hembygdsförening. De inleder våren med årsmöte fredag den 16 mars.

Platsen är hembygdsgården i Dammtorp. Säkert har det blivit lite mer vår då och inte lika mycket snö som på Björn Palmqvists bild här. Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar underhåller Tivedspôjkera.

Skärtorsdagen den 29 mars blir det filmafton i Åboholm. Då kommer filmen om kolmilan ”Regina” i Dammtorp att visas av filmarna Göran Alm och Björn Obenius. Till den här sammankomsten måste man anmäla sitt intresse till ordförande Ulla Carlsson.

Någon gång i slutet av april eller början av maj månad kommer föregående års kolmila att rivas och tömmas på sitt innehåll. Alltid lika spännande att se hur kolningen har lyckats. Blev det ett bra resultat så alla som vill köpa grillkol kan göra det.

En tradition inom hembgdsföreningen är att på Kristi Himmelsfärds dag, i år torsdag den 10 maj, finnas med på familjedagen med veteranfordon i Åboholm. Det är ett samarrangemang mellan Tivedsbygdens LRF-avdelning, Tiveds hembygdsförening och idrottsföreningen.

Några veckor senare lördagen den 26 maj blir det byavandring. I år går vandringen till Sannerud. De som vill vara med och uppleva Sannerud på ett nytt sätt samlas vid Tiveds kyrka klockan 15.

Nationaldagen, den 6 juni, firas traditionsenligt vid hembygdsgården Dammtorp. Även då är det Tivedspôjkera som underhåller. Säkert serveras kaffe med något gott till, och flaggan hissas.

Läsarsånger är omtyckta att både sjunga och lyssna på. Det tar styrelsen fasta på så lördagen den 7 juli blir det en afton med läsarsånger tillsammans med Tivedspôjkera i Missionshuset i Tivedstorp.

Söndagen den 12 augusti kommer det på Tivedsdagen att ringla långa köer med bilar till hembygdsgården. Då vankas det mycket gott, både vad gäller hantverk, underhållning och någonting att stoppa i munnen.

När höstmörkret börjar att smyga allt närmare inpå oss, ja då är det dags att tända en ny kolmila någon gång i september månad. Då kommer kolbullar att stekas och avnjutas vid kolmilan.

En relativt ny och mycket stämningsfull tradition har ljusfesten blivit i höstmörkret. Den är det dags för fredagen den 5 oktober vid hembygdsgården och runt omkring. Marschaller lyser upp Lomsjön och varm korv med läsk, serveras vid sjökanten.

Efter den magiska stunden vid Lomsjöns strand smakar det gott med kaffe och smörgås inne i stugvärmen i hembygdsgårdens skolsal. Det brukar vara trångt och gemytligt.

Årets verksamhet i Tiveds hembygdsförening avslutas med julfest och julklappsbyte lördagen den 8 december i hembygdsgården.

De som vill vara med på julfesten tar med en julklapp som kostar cirka 50 kronor samt anmäler sitt intresse till Ulla Carlsson.

I början av ett nytt verksamhetsår tittar man inte bara framåt, utan ser också lite bakåt, på det gångna verksamhetsåret.

Hur blev det, är det någonting som ska göras annorlunda, eller kan vi vara nöjda.

Nöjda kan Tiveds hembygdsförening vara de olika arrangemangen lockade många besökare. Enbart Tivedsdagen samlade cirka 900 besökare.

Ett annat omtyckt utflyktsmål var kolmilan som döptes till ”Barbro”.

Sitt namn fick milan efter en av föreningens äldsta medlemmar, Barbro Cluley 98 år .

– Vi gläder oss åt att föreningens medlemsantal ökar samt att vårt arbete och program uppskattas, säger ordförande Ulla Carlsson.