Sten har samlat in drygt 20 miljoner

Planeringen inför välgörenhetskonserten gör Ulla Fintling och Sten Jansson tillsammans. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

Sedan år 1987 har Sten Jansson samlat in drygt 20 miljoner kronor. Pengar som i första hand har gått till att bygga sjukstugor och förbättring av förlossningsvården främst i Morogoro.

Vem är denne fantastiske man, som brinner så för sjukvården i Tanzania, men alldeles speciellt för byn Morogoro. Han har haft och har god hjälp att samla in pengar av Lions Club inte bara i Fjugesta och Kilsbergsbygden, utan även långt över länets gränser, samt av privatpersoner och genom välgörenhetskonserter.
Sten bor i Fjugesta och har arbetat med marknadsföring och jordbruksmaskiner, men blev också engagerad i hjälparbete för Lions i Fjugesta. År 1987 började han sitt biståndsarbete i Tanzania. I tre år bodde han där och såg vilka problem det fanns i byn Morogoro bland annat.
Skolor och byggnader hade fallit samman, det fanns inga pengar till reparationer av sjukstugor och annat. På nära håll såg Sten hur flera hundra spädbarn var blinda eller döva, eller både ock. Barnsjukdomar som mässling ger skador.
Vad gjorde du?
– Jag såg till så att vi kunde skaffa cement och takplåt för att börja rusta upp sjukstugan. Vi lyckades köpa varor i järnhandeln som fraktades till byn med lastbil. Vi behövde pengar för vårt arbete och då bidrog Lions Club i Fjugesta och Lions Club Kilsbergen med 5 000 kronor var. Så gällde det att få några som kunde utföra arbetet och då pratade jag med byns fotbollslag om de kunde tänka sig bygga upp en sjukstuga.
Det lovade de att göra om dom fick en fotboll. Jag lovade dem det när jag skulle komma ner om två månader, berättar Sten och visst fick de sin fotboll när han anlände nästa gång.
Hur långt hade bygget kommit när du återvände efter två månader?
– Jag trodde inte att bygget skulle gå så fort, men väggarna var klara efter bara en månad. Nu behövdes inredning och först skaffades sängar, tre till antalet. De kom isärmonterade, men läkaren var händig och hade verktyg och monterade ihop dem.
Det kom att visa sig att rummet var för litet så endast två sänger fick plats. På sjukstugan i Morogoro får de nyförlösta mammorna stanna endast 24 timmar efter förlossningen, sedan ska de hem.
Sjukvården är fortfarande mycket primitiv och vid var hundrade förlossning dör mamman eller både mamman och barnet. De är i tid ungefär 100 år efter vår sjukvård i Sverige. En gynekologstol köptes in från Köpenhamn och den kan användas både vid undersökning, ögonoperationer och då mammorna ska förlösas. Förut fick mammorna ligga på golvet, på en matta av gräs.
Efter tre år i Tanzania återvände Sten till Sverige, men hans engagemang för landet har inte minskat. Han har sett till att det samlats in pengar till sjukvårdsinsatser inom synvård och mödravård. Begagnade glasögon har samlats in, skolor för utbildning av barnmorskor har byggts och sjukstugor har byggts.
Läkare och personal har anställts och behövlig utrustning köpts in, som ultraljudsapparat, det har borrats efter vatten och solceller har installerats, med mera. Det mobila nätet betyder mycket för sjukvården.
Tanzania är ett land, i Svealands storlek, med 40 län. Det finns 18 mil belagda vägar och 60 procent av dem är framkomliga året runt. Två gånger per år reser Sten ner till Morogoro där han blivit vän med befolkningen.
Han fortsätter sin insamling, nu tillsammans med Ulla Fintling. Söndagen den 21 januari anordnar de tillsammans med Lions och Mosjö församling en välgörenhetskonsert i Mosjö kyrka klockan 16.
Medverkar gör en musiker från Tanzania, nämligen Jonathan Mutakyawa, Mosjö kyrkokör samt Märta Nilsson och Anders Wallbom.
– Varje krona är guld värd. Det är en liten investering som blir till välsignelse, menar han.