Sprider ljus i vardagen

Kaffebordet är dukat och några från Besöksgruppen är redo för ett julfirande på anstalten. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

På Kumlanstalten har det varit bråda dagar. Besöksgruppen anordnar julfester för de intagna och ger en liten strimma av ljus i den grå vardagen.

Det finns på Kumlaanstalten, och på andra anstalter, en fängelsekyrka vars huvuduppgift är att erbjuda rum för möten och samtal, för enskilda eller i grupp samt att fira gudstjänst tillsammans. Själavård handlar om att vårda sin egen insida.
Varje vecka får fängelsekyrkans personal nya förfrågningar från intagna som vill möta dem för samtal. Personalen har tystnadsplikt. Präster och pastorer har dessutom tystnadsrätt, vilket innebär att de är befriade från vittnesplikt gällande det som sagts i enskilda samtal och i bikt.
Från Frikyrkan arbetar Roger Blomberg, Celia Enes och Irma Janzon inom fängelsekyrkans verksamhet. Irma är också ansvarig för besöksgruppen. Svenska kyrkan har också personal ansluten till verksamheten. Här finns även katolska diakonen Staffan Jakobsson, Fader Jakob Kasselia från S:ta Mariakyrkan i Örebro och en serbisk ortodox präst.
–Tyvärr har vi ingen imam, just nu. Den tjänsten har varit tillsatt men är nu vakant. Dessutom har Svenska kyrkan dragit in en tjänst på 50 procent, vilket är ledsamt, säger pastor Irma Janzon.
Fängelsekyrkan i Kumla har en mycket aktiv besöksgruppsverksamhet bestående av cirka 50 frivilliga som är beredda att komma på sin fritid, för att sprida lite ljus i den annars så grå vardagen.
I besöksgruppen finns både män och kvinnor i olika åldrar. Många har varit med i många år, medan andra har kommit på senare tid. De besöker anstalten varje tisdag och varannan onsdag samt är med på söndagarna vid gudstjänsterna.
Det finns 28 avdelningar på Kumlaanstalten som har plats för totalt 420 intagna. Personalstyrkan ligger på cirka 500 personer.
Vid vårt besök på anstalten anordnade besöksgruppen julfest som pågått några veckor nu. Då är cafeterian julsmyckad med gran, girlanger och julpynt i massor.
Kaffeborden står dukade med både karameller, frukt och tårtor. Då är det fest. För sång och musik svarar Jörgen Lithell. När magen fått sitt blev det målskyttetävling i innebandy i idrottshallen. Julfesten avslutas med en kort andakt i fängelsekyrkan, ledd av Celia Enes.
Vad händer på anstalten, en helt vanlig dag?
– Vi blir väckta strax före klockan åtta på morgonen. Då måste vi ge ett livstecken från oss. Sedan lagar vi frukost och äter. Vi får själva fixa den. Ett problem är att vi bara får 1 1/2 liter mjölk per person, som måste räcka hela veckan, berättar killarna som sitter vid ett bord.
När frukosten är avklarad går de till jobbet. Det finns många olika arbeten på anstalten, men dessa killar jobbar i tvätteriet. Det blir mycket tvätt på en så stor plats och sedan tillkommer all tvätt från köket.
Efter tre timmars arbete är det matrast och på eftermiddagen väntar tre timmars jobb till. Sedan kan det bli promenad i rastgården och dagens andra måltid. När klockan är 19.45 låser personalen.
Lördagar och söndagar är lediga från jobb och då känner många av de intagna att det är helt dött. De skulle mycket hellre vara ute och ha fria tyglar. Det blir otroligt mycket ”dötid”, säger de.
Idrottshallen som de får besöka en gång i veckan är höjdpunkten på anstalten. Det finns bibliotek att låna böcker och varje intagen har ett litet rum, där det finns säng, skrivbord, tvättställ, garderob och tv.
Det finns olika verkstäder som plastindustri, pulverlack, textil och trä där kontorsmöbler, sängar med mera tillverkas.
Skolverksamhet och viss yrkesutbildning, som svets och CNC-operatörer, finns också. Innanför murarna finns som en liten vårdcentral. Här arbetar sjuksköterska, läkare och tandläkare på deltid.
Vad saknar ni mest?
– Att alla telefontillstånd är indragna. Så är det över hela Sverige.
Varför är det så?
– Det beror på tekniska problem, men det gör att relationen med familj, nära och kära inte kan fungera, berättar Irma Janzon.
På Kumlaanstalten finns ett 35-tal nationaliteter och omkring 1 000 personer kommer hit under ett år. Det finns tre indelningar på anstalter vad gäller säkerhetsgrad. Kumla är klass ett.
Där finns även ett fängelse inne i fängelset som har 24 platser. Totalt finns det bara tre sådana fängelser i hela landet.
Nu väntar helger med mycket ledig tid och då blir ensamheten än mer märkbar med långt från familj, släkt och vänner.