Påskens TV-gudstjänster från Örebro

Gunnel och Fred Sjöberg ska leda den stora Equmeniakören i fyra påskgudstjänster som sänds i SVT.
Textstorlek:

Påskens gudstjänster i SVT kommer från Örebro. Snart spelas de in.
Den första sänds Palmsöndagen.

 

Knappt har Fred Sjöberg hämtat sig från det stora decemberpådraget med O´Helga Natt, på Stortorget, förrän det är dags att ta tag i nästa stora uppgift – att tillsammans med hustrun Gunnel svara för sången och musiken under fyra TV-gudstjänster, som sänds från Betelkyrkan i Örebro.

– Känns fantastiskt roligt att SVT gett oss förtroendet. Vi ska på bästa sätt försöka motsvara det.

– Det är första gången som vi är med ett sådant här sammanhang från den här kyrkan.

Men först några rader om den kritikerrosade föreställningen av O´Helga Natt. Det var en TV4-satsning som uppenbarligen gick hem i stugorna, förutom att det var knökafullt med folk på Stortorget.

– Jag blev väldigt glad när TV4-ledningen sa att kören var var den största artisten. Sådant värmer förstås. Och vi har fått väldigt många glada tillrop av tittare, från hela landet. Att göra många människor glada, kan man begära mer?

– Eftersom det var en mycket stor produktion så känns det extra roligt att ha fått vara med om att leda kören i en sådan publik satsning.

Men nu är det alltså dags för nya spännande satsningar. SVT spelar snart in fyra gudstjänster i Betelkyrkan på Köpmangatan. Två inspelningsdagar klipps ihop till fyra sändningar.

Den första av de fyra kommer att sändas på Palmsöndagen, eller Mariasöndagen, som en del säger. Sedan följer de andra slag i slag under påsken.

Runt hundra musiker och sångare kommer att vara med: Den stora ekumeniska Equmeniakören, två barnkörer, lite ”poppigare” Gott & Blandat-kören, Informel Band, fem till sex musiker… Predikar gör bland andra Magnus Kronberg och Sören Carlsvärd.

Så här säger Gunnel Sjöberg, som alltså turas om med maken Fred att båda sjunga solo och dirigera Equmeniakören.

– Ska bli jätteroligt att spela in för TV. Vi är en glad kör och vi kommer att sjunga ut ett glatt budskap. Vi är verkligen laddade, rakt igenom. Och givetvis känner vi en glädje över att få göra de här gudstjänsterna och att få sprida vårt glada budskap.

– Sedan är jag förstås tacksom om många kommer och fyller vår kyrka under inspelningsdagarna.

– Kom och sjung med i psalm- och kyrkosångerna! Ingen är exkluderad.

Vi träffar henne och Fred Sjöberg när några av sångerna som ska sjungas i påsk, ska finslipas. Inget lämnas åt slumpen.

– Det måste bara sitta. Och det måste bli bra. Och det kommer det att bli. Det här är ju ett jättetillfälle att få visa upp oss som kyrka och församling i Örebro. Kanske sätta Örebro ännu lite mer på kartan.

Fred Sjöberg delar numera sin tid mellan att på deltid vara chef för Kulturskolan i Vingåker, till att vara kördirigent i ett flertal stora sammanhang. Inte sällan i riktigt stora körsammanhang ute i världen. Om att få dirigera till påskens gudstjänster i SVT, säger han:

– Det är roligt att vi fått förtroendet från SVT. Det har varit väldigt bra planeringsmöten med hela TV-produktionen. Och den här är även den en stor produktion med många medarbetare från SVT involverade.

Fred Sjöberg, som fyller 65 år i maj, menar att det är viktigt att i en sådan här sändning både sätta kyrkans positiva budskap, och Örebro, på kartan hos tittarna. Sändningen ska förmedla något positivt.

– Det är angeläget att vi som församling får ”komma hem” i vardagsrummen hos svenska folket, och fira påskens gudstjänster.

– Min dröm nu är att det blir en proppfull kyrka, verkligen proppfull, under inspelningsdagarna som blir 3-4 februari Men jag tror också att man får komma i god tid om man vill försäkra sig om en hygglig sittplats.

– Glad sång och musik, glada människor i kyrkbänkarna, ja jag ser verkligen fram mot det här.