Möte seriegiganter

Gunnar Perssons Kronblom-vykort. Notera Länsposten på golvet.
Textstorlek:

Jag går på en bakgata på Söder i Stockholm, och plötsligt möts jag av två seriegiganter. En livslevande, och en via ett vykort där Länsposten finns med.

Det händer saker när man promenerar på de mindre kända stråken i Stockholm. Det hände när vi gick i kvarteren runt Mariatorget.
Plötsligt står jag öga mot öga med en riktig legendar inom tecknar- och barnboksvärlden – Jan Lööf
Han är 77 år nu och hänger i med utställningar där han signerar sina berömda bilder från barnböcker som Ernies bilar, Felix, Pelle hjälper en riddare, Skrot-Nisse, Morfar är sjörövare, Sagan om det röda äpplet, ABC-boken, Ta fast Fabian, Pelle träffar en lokförare… 24 böcker och en lång rad seriealbum har inte gått obemärkt förbi.
Jan är fortfarande aktiv. Därav hans sittning i den lilla konsthandeln nära Mariatorget. Hans berömda teckningar har getts ut i affischformat, och nu signerar han dem.
Och när jag förklarar att jag kommer från Örebro, så säger han:
– Örebro, trevlig stad. Har åtminstone haft en bra jazzklubb, där min kompis Lars ”Enkan” Engkvist var drivande.
– Förr lirade jag där en del. Verkar vara en stad som satsar mycket på både konst och musik.
Det är nämligen så här, att Jan Lööf (född 1940) är både konstnär, författare, serietecknare och jazzmusiker.
Det var han som för övrigt ritade skivomslagen till Sumpens Swingsters plattor.
Och minnesgoda tv-tittare kommer kanske ihåg att det var han som var en av de tre bagarna i kultserien för barn från 1972, Tårtan. Han var Janos, med de utstående tänderna. Idag är det otänkbart med den typen av rebellistiska barnprogram, inte minst för att huvudpersonerna rökte för fullt.
Jag hinner inte längre än till nästa gathörn, innan en ny överraskning möter. Där, i en liten skrubb som säljer serietidningar, lite obskyr litteratur och leksaker, finns det även tecknade vykort. Och på ett av dem finns – Länsposten.
Det är, inte överraskande, Gunnar Persson som ritat. Kronblom sitter och gör stryktips med frun Malin och svärmor.
Och på golvet ligger ett exemplar av Länsposten.
Det här var några år sedan, för Kronblom fyller, enligt topprubriken på Länsposten, 75 år. Och nu har han ju fyllt 90.
– Jo, jag minns, säger tecknargiganten bakom Kronblom.
– Det var roliga tider. Men nu ser jag tyvärr så dåligt, så det blir inte lika mycket tecknat. Men det var givet att Länsposten skulle vara med när Kronblom fyllde 75. Jag och Jonas (sonen) ritar ju fortfarande korsorden i Länsposten. Hoppas många har glädje av dem.