Inte störst men kanske äldst

Foto från Hindersmässan förra året. En fest för små barn.
Textstorlek:

Nej, Hindersmässan är inte landets största marknad.
Men den är störst i Närke. Och definitivt en av landets äldsta.

Redan igår tjuvstartade aktiviteterna kring Hindersmässan. Men från och med i morgon drar folk från hela området ur huse under fyra dagar. Och i Närke är man, som det heter på Närkemål, ligst. Fritt översatt ”bäst”. Och störst, förstås.
Men vilken marknad är landets största? Där slåss två veteraner om att vilja vara störst. Det ”rätta” svaret får man kanske beroende på om man frågar någon i Skåne eller Värmland.
Kiviks marknad vill gärna framhålla sig som störst. Den drar, enligt tillhyfsade (men kanske inte helt tillförlitliga) siffror, 100000 besökare. 1000 knallar brukar vara på plats.
Marknaden sägs ha anor sedan Hansatiden, men har bevisligen ägt rum årligen sedan 1866.
Det märkliga är att när sådana här siffror ska redovisas, så blir de alltid jämna, som här: 100000 besökare, 1000 knallar. Tänkvärt.
Dessutom påstår sig Oxhälga, eller Oxhelga, i Filipstad, vara den största. Där hävdar arrangörerna till och med att Nordens största marknad äger rum i Filipstad.
Den har funnits i 345 år och när det är dags, på höstkanten, så är det 4,5 kilometer med ståndspersoner och försäljning.
Filipstad och Kivik får göra upp om förstaplatsen.
Sedan har vi den stora vintermarknaden i Jokkmokk. Den ska vara något alldeles extra.
Men där vill gärna Kopparbergsmarken vara med och fajtas på topplistan. Den är stor. Och det finns flera stora marknader i landet. Hindersmässan får kämpa om, ska vi säga femte- till tiondeplatsen, med Skänninge,
Rabbalshede och andra metropoler.
Vi låter osvuret vara bäst och avstår från att placera Örebros marknad exakt i ordning. Men gammal är den. Redan Gustav Vasa var ju här. Och det var 500 år sedan, bara det. Så i ålder slår vi exempelvis Oxhälga.
I vårt län så finns det flera marknader: Larsmäss, Hallsbergsmarken, Askersundsmarken, Kumlamarken, Lindemarken, Vulkanmarknaden i Degerfors, och så vidare…
De är inga jättar, men har lokalt en stor betydelse som social träffpunkt och en ljusglimt i tillvaron.
Men Hindersmässan har en knorr som de andra saknar – maskinmarknaden. Den är stor, och brukar ju kallas för ”Lilla Elmia”. Det säger en hel del om kraften i den marknaden.
Slår man ihop själva hindersmarknaden på torgen, med de stora maskinutställningarna i Ormesta, Gällersta, Kumla och så vidare – ja då vete katten om inte Hindersmässan rent av kan fajtas om fjärde- femteplatsen.