Ingen maskin-Hindersmässa nästa år

Torsten Elisson med sin gamla Fordson underhöll mässbesökarna på fjolårets Hindersmässa.
Textstorlek:

Om ett par veckor är det åter dags för en av årets höjdpunkter för många landsbygdsbor. Maskinvisningarna hos maskinfirmorna under Hindersmässan. Traktorer, tröskor och varmkorv i skön blandning. Det handlar lika mycket om att träffas som att titta på maskiner.
Men passa på och njut detta år. Det dröjer nämligen till 2020 innan det blir maskinvisningar igen, åtminstone hos de största firmorna.

Det är de fyra största aktörerna, Lantmännen maskin, Agripro, Närkes Traktorcenter och Värm Dal & Traktorservice som kommit överens om att bara hålla maskinvisningar under Hindersmässan vart annat år.

– Hindersmässan kostar en del resurser och tid. Vi är inte helt säkra på att det är rätt forum för våra kunder. Inget är hugget i sten. Men vi har gjort en överenskommelse och prövar att köra vart annat år. I år blir allt som vanligt, men nästa år gör vi uppehåll säger Thomas Strömberg, regionchef Lantmännen maskin.

– Det är inte helt alltid lätt att få ihop maskiner att visa och presentera nyheter. Kanske blir det en bättre mässa om vi kan fokusera på vart annat år, menar Anders Hildingsson, också han på Lantmännen Maskin.

– Vi tror att kunderna är mer intresserade av visningar i fält. Som vid Brunnby och Borgeby, inflikar Jan-Erik Jonsson.

Alla maskinhandlare är dock inte av samma åsikt. Så här säger Per-Arne Carlsson på PA Lantmaskinservice i Kumla:

– Jag får väl lov att erkänna att jag inte riktigt förstår hur de andra tänker. Allt är givetvis inte storaffärer direkt vid kaffebordet här på Hindersmässan. Men för mig handlar det om att skapa kontaktytor, träffa folk. Det är väl roligt att få in folk i butik och verkstad för samtal där man kan skapa relationer. Jag vet att folk kommer tillbaka hit för att handla när det är dags. Jag kommer att köra på med öppet hus under hindersmässan, varje år.

Att det är stillestånd i verkstaden under tre arbetsdagar bekymrar inte PA.

– Nej. Nu är det ju lågsäsong och vi har full bemanning. De flesta maskinfirmor klarar ju av att minska personalen för semester mitt under högsäsongen, när det verkligen finns jobb. Min verkstadspersonal gillar att möta kunder och för en gångs skull ha tid att prata med dem.

Enligt vad Länsposten erfar kommer även Swedish Agro Machinery, Claas, i Kumla hålla öppet hus under nästa Hindersmässa.

Hindersmässan som form saknar egentligen motsvarighet på andra håll i landet. Det faktum att varje företag håller mässa och visar maskiner var för sig, under flera dagar är ovanligt. Det är också besöksantalet, som enligt de flesta faktiskt ökat.

Bo Stark, delägare i Väderstadsverken och tidigare informationchef brukar ofta medverka på Hindersmässan. Han sa en gång att det kanske är en av de viktigaste mässorna i landet, Elmia och Borgeby inräknat.

Mer om Hindersmässan hos maskinhandlarna i Länsposten, nästa torsdag.