Gudrun är en trogen knalle på Hindersmässan

Textstorlek:

Varje år ses Gudrun Haglund Eriksson från Närkesberg på Hindersmässan. Hon säljer vackra, varma och sköna skinnalster från de egna fåren.

Den här tiden på året har Gudrun Haglund Eriksson i Bengtstorp, Närkesberg, bråda dagar. Dels har hon laddat upp för att ha varma och sköna plagg sydda av skinn som hon säljer nu på hindersmässan, men det är också tiden då alla hennes får klipps.

Gudrun bor med sin familj på en bondgård i Närkesberg. I familjen finns hundar som vallar fåren när de går ute på bete, en ladugårdskatt och får i många av fållorna i fårhuset. Gudrun är lantbruksutbildad. Först arbetade hon som avbytare och familjen hade mjölkkor.

Intresset för ull och skinn har funnits länge. Redan från barndomen har Gudrun kommit i kontakt med hantverk, eftersom modern sydde och vävde mycket. År 1981 köpte Gudrun de första fåren. Det var två finullstackor med lamm.

Med åren har fårfarmen utökas, mjölkkorna såldes och idag finns det 500 tackor av raserna Gotlandsfår, finull och leicester samt 16 baggar. Om bara några månader, i mars och början på april, väntas det komma 678 lamm som kallas sommarlamm.

– Vi låter fåren lamma i olika omgångar. Den sista gruppen lammar i slutet av augusti och början på september. Detta för att det ska finnas färskt lammkött året om, vilket kunderna efterfrågar.
Hur ofta klipps fåren?

– Vi klipper dem två gånger om året, för att få bättre ullkvalitet, eftersom vi tar tillvara på all ull. Vid klippningen är det tre vana män som kommer och vi är tre personer som sorterar ullen direkt. Det tar ungefär en minut att klippa ett får.

Vi sysslar bara med renrasavel, alla djur mönstras och bedöms. Skinnen skickas på beredning i Tranås och all beredning sker i Sverige. Gudrun använder många skinn som förvandlas i hennes händer till varma sköna plagg som mössor, vantar, pannband med mycket mer.

När det drar ihop sig till hindersmässa i Örebro, ja då finns Gudrun på plats vid Rådhusets trapp. Hon har varit med i många år. Hon började på stallbacken någon gång i början av 2000-talet. Det har blivit några års uppehåll, men de sista 14-15 åren har hon varit på plats.
Under årens gång har det varit både 25 grader kallt, stormat, regnat, men inget stoppar henne. Hon är med på mässor och marknader runt om i Mellansverige.
Bästa hindersmässvädret?
– Bästa marknadsvädret är lagom kallt, så där 5-10 minusgrader, solsken och lite snöfall.