Dan Eliasson avgår

Textstorlek:
Den 15 februari gör Dan Eliasson sin sista dag som rikspolischef. Eliasson har under de senaste åren varit kritiserad, inte minst från de egna polisleden, för sitt sätt att genomdriva den största och mest omfattande omorganisationen som polisen genomgått i nutid.

I ett uttalande bekräftar han att det varit tuffa år men konstaterar samtidigt att omorganisationen nu slutförts.

– Vi har klarat av svåra operativa utmaningar som flyktingkrisen och terrordådet på Drottninggatan och den negativa trenden för utredningsresultaten har brutits, framhåller Dan Eliasson i ett pressmeddelande.
Men det är långt från alla poliser som hållit med sin högsta chef när det gäller omorganisationens upplägg och genomförande. Många kritiska röster har höjts inom poliskåren och även av  personer som på annat sätt följer och jobbar med rättsfrågor.
Även polisfacket har agerat och när nu avgången tillkännagivits säger polisförbundets ordförande, Lena Nitz, att det var ett klok och nödvändigt beslut av regeringen.
– Rikspolischefen fick i uppgift att genomföra den största omorganisationen sv svensk polis på decennier. Det har varit en turbulent tid vilket påverkat poliskåren negativt och bidragit till ett lågt förtroende för honom, tillägger Lena Nitz som dock önskar honom allt gott på sitt nya uppdrag.
Dan Eliassons nya uppdrag blir på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap där han tillträder den 5 mars.